Kína elégedetlen a piacok higiéniás színvonalával

A kínai kommunista párt közlése szerint a nagybani piacok alacsony higiéniás színvonala és a törékeny élelmiszer-ellátási hálózat kérdését sürgősen meg kell oldani, miután a COVID-19 vírus Pekingben is felütötte a fejét – írja a The Jerusalem Post.

A fővárosban eddig mintegy 100-an betegedtek meg és további fertőzéstől lehet tartani, a járvány a Xinfadi piacról terjedt.

„A járvány rámutat arra, hogy mennyire alacsony a piacok higiéniás színvonala és ez milyen egészségügyi kockázatot rejt magában”

– áll a pártvezetők tanácsának közleményében.

A koronavírus, melyben a világon mintegy 8 millióan fertőződtek meg, állítólag Kína Wuhan városának Huanan piacáról terjedt el, ahol denevéreket és más vadon élő állatokat árulnak fogyasztásra.

A kínai kommunista párt vezetésének szerdán napvilágot látott jelentésében azt írták, hogy a legtöbb piac 20-30 éve épült és a csatorna illetve a szennyvíz elvezető rendszerek igen fejletlenek.

Wuhan tartomány vezetése 3 ezer mintát vett a piacon található asztalokból, vágódeszkákból mintegy 114 termelői piacról és 107 szupermarketből. Minden teszt negatív fertőzöttséget mutatott.

Kína ígéretet tett arra is, hogy betiltja a vadon élő állatok kereskedelmét, hogy csökkentse a hasonló vírusok veszélyét, azonban a vadon élő állatokból előállított gyógyszerek továbbra is forgalomban maradhatnak.

Koronavírussal súlyosan fertőzött halakat és egyéb tengeri állatokat, továbbá tőkehúst találtak Peking nagybani piacán – adták hírül csütörtökön kínai egészségügyi tisztségviselők.

A feltételezések szerint az alacsony hőmérséklet és a magas páratartalom kedvezhetett a kórokozó elszaporodásának a hatalmas, 160 futballpályányi, raktárakkal és értékesítési csarnokokkal teli piacon. A bizonyítottan koronavírustól fertőzötté vált piaci dolgozók közül a legtöbben halas kofák, utánuk a marhahúst árulók következnek. Elsőként a halas részlegek dolgozói fertőződtek meg.

Kína a héten leállította az Európából származó lazac importját attól tartva, hogy azzal került vissza a kórokozó Pekingbe. Hogy mi okozta az újabb járványt, még nem tudni.

A 21 millió lakosú kínai fővárosban a hét végén azonosították a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető gócot. A piacot bezárták, és széles körű tesztelésbe kezdtek a piachoz vagy az ott jártakhoz köthető emberek körében, és eddig több mint száz új fertőzöttet találtak.

Megszűnt a veszélyhelyzet, de a jogosítvány még ráér

Senkit nem érhet hátrány a közlekedési vizsgák tavaszi felfüggesztése miatt.