Könnygáz a rendőrökre: muszlim temető miatt lobbantották lángra Jaffát

Az izraeli városban a múlt hét óta zajlanak erőszakos utcai zavargások.

Felfüggesztették szerdán annak a hajléktalanellátó központnak az építését, aminek ügye súlyos zavargásokat keltett Tel-Aviv mellett, Jaffában. A szociális központ számára kijelölt területen korábban is egy hajléktalanszálló működött, amit annak fejlesztése miatt 2018-ban leromboltak. Az építkezés során kiderült, hogy a porrá lett épület egy oszmán kori muszlim temetőn feküdt.

Ezt követően zavargások és jogi viták kezdődtek az építkezés megállítása érdekében.

A polgármester indoklása szerint a területet több mint 100 éve nem használták temetőként, és a helyi muszlim hívők közössége sosem tekintett rá vallásilag jelentős helyszínként, ezért nem állította le az építkezést. Egy illetékes izraeli bíróság most mégis elrendelte a beruházás felfüggesztését.

Ennek ellenére a The Jerusalem Post arról számolt be, hogy a korábban kirobbant utcai zavargások szerdán is folytatódtak.

A muszlim temető miatt dühös tüntetők a múlt hétvégén fordultak súlyos erőszakhoz, és mára többedik alkalommal csaptak össze a rendőrséggel. Szerdára sokukat letartóztatták, amiért erőszakkal próbáltak meg bejutni a temető területére, és voltak, akik köveket dobáltak, illetve könnygázt fújtak a rendőrökre.

Hétvégén a zavargásokban több utcai szeméttárolót is felgyújtottak, valamint a tel-avivi önkormányzat épületére Molotov-koktélt hajítottak, ami súlyos károkat okozott a bent lévő irodákban.

Múlt hét szombaton az USA nagykövetsége biztonsági figyelmeztetést adott ki a városban tartózkodó amerikai állampolgárok számára, és fokozott elővigyázatosságra intette őket.

יפו 001 10 06 2020

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.