Könnygáz a rendőrökre: muszlim temető miatt lobbantották lángra Jaffát

Az izraeli városban a múlt hét óta zajlanak erőszakos utcai zavargások.

Felfüggesztették szerdán annak a hajléktalanellátó központnak az építését, aminek ügye súlyos zavargásokat keltett Tel-Aviv mellett, Jaffában. A szociális központ számára kijelölt területen korábban is egy hajléktalanszálló működött, amit annak fejlesztése miatt 2018-ban leromboltak. Az építkezés során kiderült, hogy a porrá lett épület egy oszmán kori muszlim temetőn feküdt.

Ezt követően zavargások és jogi viták kezdődtek az építkezés megállítása érdekében.

A polgármester indoklása szerint a területet több mint 100 éve nem használták temetőként, és a helyi muszlim hívők közössége sosem tekintett rá vallásilag jelentős helyszínként, ezért nem állította le az építkezést. Egy illetékes izraeli bíróság most mégis elrendelte a beruházás felfüggesztését.

Ennek ellenére a The Jerusalem Post arról számolt be, hogy a korábban kirobbant utcai zavargások szerdán is folytatódtak.

A muszlim temető miatt dühös tüntetők a múlt hétvégén fordultak súlyos erőszakhoz, és mára többedik alkalommal csaptak össze a rendőrséggel. Szerdára sokukat letartóztatták, amiért erőszakkal próbáltak meg bejutni a temető területére, és voltak, akik köveket dobáltak, illetve könnygázt fújtak a rendőrökre.

Hétvégén a zavargásokban több utcai szeméttárolót is felgyújtottak, valamint a tel-avivi önkormányzat épületére Molotov-koktélt hajítottak, ami súlyos károkat okozott a bent lévő irodákban.

Múlt hét szombaton az USA nagykövetsége biztonsági figyelmeztetést adott ki a városban tartózkodó amerikai állampolgárok számára, és fokozott elővigyázatosságra intette őket.

יפו 001 10 06 2020

No Description