Obama már 2016-ban is palesztin államot akart, az oroszok tehettek neki keresztbe

Barack Obama 2016 végén a zsidó településeket elítélő ENSZ határozat után egy palesztin állam létrehozásával kapcsolatos javaslatot tervezett benyújtani. 

Az izraeli sajtó információ szerint 2016-ban Oroszország kész volt arra, hogy blokkolja Obama Izrael-ellenes határozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A korábbi amerikai elnök által szponzorált határozat beszorította volna Izraelt az 1948-as határok közé – írja az Arutz 7.

Másfél évvel ezelőtt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy interjúban azt mondta, hogy egy barátja, aki egy világhatalom vezetője, akinek vétó joga van az ENSZ BT-ben a kérésére megállított egy Izrael-ellenes határozatot.

A miniszterelnök most több részletet is megosztott az esettel kapcsolatban. Netanjahu elmondása szerint 2016. november 24-én, alig két héttel az amerikai választás után felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és arra kérte, hogy akadályozza meg a 2334-es határozat elfogadását. A határozat illegálisnak nyilvánította a júdeai és somroni zsidó településeket. Puytin visszautasította Netanjahu kérését és a BT december 23-án elfogadta a határozatot.

A döntés után Obama és tanácsadói elkezdtek dolgozni egy újabb határozaton, amely arra kényszerítette volna a zsidó államot, hogy az 1948-as határok közé húzódjon, és engedje egy palesztin állam létrehozását. Obama sietsége annak volt köszönhető, hogy sejthette, hogy az érkező Trump adminisztráció Izrael-barát külpolitikát fog folytatni.

Az ENSZ-ben zajló egyezkedésekre Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete hívta fel a figyelmet. Ekkor Netanjahu újra felhívta Vlagyimir Putyint, aki meglepetésre megígérte, hogy ha a javaslat az ENSZ BT elé kerül, akkor Oroszország élni fog a vétójogával.

Netanjahu beszámolója szerint az orosz válasz eljutott Obamáig, aki vélhetően megijedt a lehetőségtől, hogy pont Oroszország vétózna meg egy Izraellel kapcsolatos határozatot. Ez ugyanis negatív fényt vetett volna az elnökre, és elidegenítette volna a zsidó közösséget, ezért végül Obama úgy döntött, eltemeti a javaslatot.