Fordulatot ígér Szíria tüntetéshulláma?

Médiaértesülések szerint év eleje óta rendszeressé váltak az Aszad-rezsim elleni tüntetések az országban. 

Több száz drúz tüntető gyűlt össze szombaton a szíriai As-Suwajda városában, ahol Bassár el-Aszad kormányának lemondását követelték. A Jerusalem Post beszámolója szerint a dühös tömeg a vezetőt okolta az országot jellemző nehéz megélhetési körülmények miatt.

As-Suwajda az egyetlen olyan szíriai kormányzóság jelenleg, ahol a drúz közösség a lakosság többségét alkotja. Országszerte megközelítőleg 700 ezer drúz él Szíriában.

Ezt megelőzően múlt héten több másik városban is demonstrációkat szerveztek.

A tüntetésre szombaton különböző szervezetek és aktivisták invitálták utcára az embereket. Az elhangzott követelések és szlogenek hasonlítottak azokra, amiket a 2011-es polgárháború kirobbanását megelőzően lehetett hallani az országban.

A Jerusalem Postnak nyilatkozó szakértő hangsúlyozta, hogy a szombati tüntetés korántsem volt új keletű. Szerinte 2012-ben és 2015-ben is történtek hasonlóak, sőt 2020 elején is. „Az emberek nagy része azért nem értesült ezekről a szíriai eseményekről, mert az évek során elhallgatták azokat a médiában” — fogalmazott Wisam al-Nasser, szír szociológus.

Ugyanakkor az elemző szerint újdonságot jelentett, hogy olyan területeken történtek megmozdulások, amik a rezsim felügyelete alatt állnak, és a résztvevőket többen hősként ünnepelték.

„Mondhatni a félelem és terror birodalmában tüntettek, azaz olyan területeken, ahol a rezsimnek számos eszköze van rá, hogy elnyomja és félelemmel töltse be az emberek szívét”.
Szíriában a humanitárius helyzet a lakosság nagy részét évek óta csüggedésben tartja. A szír fizetőeszköz beszakadása óta a legtöbbek számára komoly nehézséget okoz az élelemhez és orvosi ellátáshoz való jutás. Ráadásul Nasser szerint a legutóbbi tüntetések során nemcsak gazdasági és szociális reformokat sürgettek, hanem a résztvevők politikai követeléseket is hangoztattak a jelenlegi kormánnyal szemben.
Az év eleje óta tartó megmozdulások akár több napon át is utcán tartották az embereket, és Szíria több régiójában támogatják a demonstrálókat.
Válaszul a rezsim több alkalommal is megpróbált ellentüntetéseket szervezni, de ezek rendszerint kudarcba fulladtak, és legfeljebb 50 embert tudtak rábírni a részvételre.
Nasser szerint ugyanakkor a szíriai fejlemények nem belső folyamatok eredményei, hanem elsősorban külső szereplőkhöz köthetőek. „Szíriát olyan országok irányítják, melyeknek érdekeik fűződnek hozzá. Ilyen Oroszország, Törökország és az USA. Szíriát olyan egyezmények alapján irányítják, amik ezekkel köttettek.
Emiatt nem könnyű előrelátni a demonstrációk kimenetelét” — vetítette előre a szakértő.