Erik Ullenhag: Nem izraeli, tel-avivi nagykövet vagyok

A svéd liberális párt politikusa korábban kijelentette egy antiszemitizmus elleni tüntetésen, hogy a jelenlétével nem Izraelt akarja támogatni.

A frissen kinevezett diplomata szokatlanul kezdte a kapcsolatépítést az országgal, ahol a svéd állam érdekeit fogja képviselni. Erik Ullenhag korábbi integrációs miniszter a kinevezése bejelentésekor izraeli nagykövet helyett „Tel-Aviv nagykövetének” nevezte magát – számolt be a Jerusalem Post. 

Az epizód a koronavírus közepette is kisebb botrányt okozott, most pedig az izraeli sajtó újabb eseteteket ásott elő, amik megkérdőjelezik a diplomata pártatlanságát.

Az új nagykövet korábban kijelentette egy zsidó jelképek viselése melletti demonstráción, hogy ő az antiszemitizmus ellen tüntet, nem pedig Izrael mellett. A politikus múltú diplomata egy alkalommal pedig az ellen tiltakozott, hogy pártja a Liberális párt Stockholmban fogadja Netanjahu pártja, a Likud képviselőit.

Erik Ullenhag az elmúlt négy évben Jordániában volt nagykövet.

Az elmúlt években Svédország gyakran Izrael ellen szavazott az ENSZ-ben és a kormányzat is gyakran kritizálta a zsidó államot. Ennek ellenére a svéd politikában többen vannak, akik támogatnák a nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezését. Ullenhag Liberális pártjának több képviselője is támogatná a lépést.

2010-ben a liberálisok szerettek volna szervezni egy rendezvényt, ahol meghallgatják az izraeli nézőpontot a Mavi Marmara flottila esettel kapcsolatban. Ekkor Ullenhang titkári pozíciót töltött be a pártban, és bár azt tagadta, hogy megakarta volna akadályozni az eseményt, de ellenezte, hogy Likud képviselők is részt vegyenek a beszélgetésen.

Az izraeli külügyminisztérium a Jerusalem Post megkeresésére azt a nyilatkozatot küldte, hogy nincs okuk arra, hogy ne fogadják el az új nagykövet kinevezését.

Az EU szankciókkal büntetné Izraelt, ha az területeket annektálna

Josep Borrell már korábban arra figyelmeztette Izraelt, hogy „ne merje annektálni a Jordán-völgyet”, mert ez szerinte a Krím orosz bekebelezéséhez hasonlítható.