E héten újra nyitnak az EMIH zsinagógái

Továbbra is arra kérnek azonban mindenkit, hogy viseljen maszkot és tartsa be a kellő távolságot.

Oberlander Báruch rabbi a zsido.com-on megjelent közleményében az alábbiakat tudatja az EMIH zsinagógáit látogatókkal:

Tegnap volt három hete, hogy Budapesten is feloldották a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokat és immár tizenegy napja annak, hogy a közösségi imádkozást szabadtéren, a Dohány utcai iskolánk udvarán újrakezdtük. Hála Istennek azóta sem robbant be a járvány és ezzel bebizonyosodott, hogy a közösségi imádkozás nem számít veszélyesnek. Nyugodt szívvel kimondhatjuk, hogy a zsinagógákat újra meg lehet nyitni és visszatérhetünk a közösségi imákhoz zárt téren is.

A háláchikus (vallásjogi) állásfoglalásokat szem előtt tartva és Falus András immunológus professzor véleményére támaszkodva, arra kérem a zsinagógába érkezőket, hogy

  1. viseljenek maszkot, mivel a maszk és a kellő távolság megtartása a két legfontosabb védőfelszerelésünk zárt téren.
  2. Emellett a fertőtlenítés elengedhetetlen, figyeljenek rá, hogy a kezüket érkezéskor és távozáskor is megfelelően megtisztítsák.
  3. Az idősebb korosztály azon tagjai, akik nem tartoznak a kiemelt kockázatú csoportba, a fentiek betartásával nyugodtan részt vehetnek a közösségi imában.

Bár a hír nem tér ki rá, de e hét péntek estéjétől nem csak a Vasvári Pál utcai zsinagóga kezd újra működni, de az Óbudai Zsinagóga, a Zsilip Zsidó Közösségi Központ, a Budavári Zsinagóga, a Szentendrei Zsinagóga és a Keren Or Chábád Központ is.

Sávuot ünnepétől újra lehet szabadtéri közösségi imákat szervezni

Lassan tíz hét telt el azóta, hogy utoljára zsinagógában, közösségben imádkozhattunk. A járvány alakulását figyelve és szakértőkkel konzultálva úgy látom, hogy elértünk ahhoz az áldásos pillanathoz amikor, ha óvatosan is, de közösségi imákat lehet szervezni. Az imákat Sávuot, a Tóra-adás ünnepétől kezdve, 2020. május 28. estétől lehet tartani, egyelőre szabad téren.