Megtalálták a bibliai Nábót szőlőskertjének pincészetét Izraelben?

A történészek 2013 óta végeznek kutatásokat a helyszínen.

A Királyok könyvében szerepel egy szőlőskert, amit a jezréeli Nábótnak tulajdonít a Biblia. Akik olvasták a hozzá kapcsolódó eseményeket, jól tudják, hogy a leírások szerint a terület a kapzsiság, erőszak és bűn helyszínévé vált Akháb király és felesége, Jézabel idejében. A Jerusalem Post szerint úgy tűnik, hogy Észak-Izraelben végzett történészi ásatások friss eredményeinek részletei is igazolhatják a bibliai narratívát.

Az érintett szőlőskert pincészetét 2013-ban fedezték fel, majd a következő években ásatások történtek a helyszínen — ahol az alapkőzetbe vésve számos illusztrációra találtak.

Dr. Norma Franklin, a Haifai Egyetem kutatási vezetője szerint egyelőre nehézséget okoz megbecsülni a Jezréel közelében felfedezett borospince pontos korát. Ugyanakkor hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy valóban létezett-e egy Nábót nevű férfi, a történet leírójának tudnia kellett a pince létezéséről.

További érdekességként a történész elmesélte, hogy pár évvel ezelőtt egy közeli kibuc lakói különleges kísérletet végeztek. A területről földmintát vettek, és kipróbálták, hogy vajon alkalmas-e a szőlőtermesztésre.

„Az eredmények azt mutatták, hogy az egész környéken egyetlen kis terület volt, ami alkalmas lenne szőlőskertnek, és az pontosan ott van, ahol az ősi pincészet állt” — árulta el Franklin.

Ugyan a pincészet építésének idejét egyelőre nem tudják megbecsülni, az tudható, hogy valószínűleg egészen i. sz. 1. századig használatban állt. A Jezréelben használt borkészítési technológia ősi módszerekkel zajlott: a munkások lábaikkal préselték a szőlőt, egyszerre legfeljebb négyen — idézte fel a kutatás vezetője.