Iráni célpontokat ért dróntámadás Szíriában

A néhány napja megerősített bázisokat érő, 12 áldozatot követelő akció mögött többen Izraelt sejtik. 

Szombat éjjel dróntámadások értek egy iráni támogatású milíciát Deir Ezzon régióban, Kelet-Szíriában. A művelet során 12 afgán és iraki állampolgár halt meg — számolt be a Times of Israel.

A londoni Syrian Observatory for Human Rights információi szerint az iráni állásokat szombaton éjfél előtt néhány perccel 8 légitámadás érte. A szervezet azt is közölte, hogy a bázist három nappal korábban erősítettek meg és töltötték fel, így szállító eszközök és muníció is megsemmisült a támadás során.

Az elmúlt években Izrael rendszeresen vett célba iráni állásokat a Deir Ezzon régióban, bár hivatalosan általában nem ismerte el az akciókat. Az izraeli légierő elsősorban a Hezbollahot, valamint más iráni kötődésű milíciákat céloz a térségben.

Szíriai közlések szerint Izrael csütörtökön is lebombázott egy észak-szíriai fegyverraktárat. A helyi sajtó kilenc halálos áldozatról és jelentős károkról számolt be. A csütörtöki támadás során, mely a szíriai háborúval foglalkozó szakértők szerint egy biológiai fegyvereket készítő laboratóriumot célzott, aktiválódott a szíriai légvédelem.

A szír kutatóközpontot Izrael már 2018-ban is lebombázta, bár hivatalosan egyik támadást sem ismerte el.

Izraelt ismét megsemmisítéssel fenyegette Irán legfelsőbb vezetője

Ali Hamenei ajatollah ismét „rákos daganatnak” nevezte a zsidó államot és „szabadságharcuk” folytatására buzdította a palesztinokat.