Boticellit idézték meg a firenzei zsinagóga újranyitásán – Videó

Ha csak egy napra is, de újra megnyitotta kapuit a reneszánsz-város zsinagógája, ahol stílusosan emlékeztek a Tóraadás ünnepére.

Általános felújítási munkálatok és a közelmúlt egészségügyi krízishelyzete miatt Firenze központi zsinagógája folyamatosan zárva tart. A múlt heti Tóraadás ünnepére azonban nyitott kapukkal, egy különlegesen díszes formában került sor — számolt be az eseményről egy zsidó kulturális szakportál.

A város híres reneszánsz mesterét, Sandro Botticellit megidézve rózsadekorációval díszítették ki az imaház belsejét, amelyet rövid időre a híveknek is megmutattak. Ezzel is kifejezve az ünnep jelentőségét.

Mint mi is emlékeztettünk rá, a zsidó vallás szerint a Tóra elfogadásával váltak nyilvánvalóvá az év ünnepei a 613 parancsolat részeként, így méltán nevezhetjük ezt a napot az ünnepek ünnepének.

Ennek most ebben a különösen nehéz időszakban, amikor Olaszországban a sok ezer halálos áldozat mellett számos idős zsidó is áldozatul esett, különös jelentősége van.

Alighanem ezt ismerhette fel a firenzei zsidó múzeum igazgatója, aki a városban élő izraeli művésszel, David Paltererrel közösen szervezte meg a híres Boticelli-festményekre emlékeztető belső installációt.

200 rózsát helyeztek el a szentély belsejében, mintegy tavaszi „virágzuhany”-inspirációt, amelyhez az alkotók a neves olasz mester két ismert festményéből merítették az ihletet.

A Vénusz születése és a Tavasz csodálatos képi világát próbálták megidézni a nem mindennapi installációval. Az egynapos, múlt vasárnapi ünnepség a közösség tagjai számára volt elérhető. Hétfőtől ismét zárva tart a mór stílusú imaház, amelynek kupolája a híres firenzei Dóm után a második legnagyobb a városban.