Ausztráliában is ezrek tüntettek a rasszizmus ellen

Ezrek tüntettek az ausztrál fővárosban, Canberrában pénteken, arra irányítva rá a figyelmet, hogy a faji egyenlőtlenségek nemcsak az Egyesült Államokra jellemzőek, és Ausztráliában is aránytalanul sok őslakos kerül börtönbe és hal meg a börtön falai között.

A Canberra központjában lévő téren összegyűlt tüntetők szolidaritásukat fejezték ki az amerikai tüntetőkkel, akik a rendőri intézkedés közben megfojtott fekete férfi, George Floyd esete után vonultak az utcákra, gyakran erőszakhoz nyúlva és fosztogatva.

A canberrai demonstrálók a világ összes rendőrének szánták azt az üzenetüket, hogy a biztonságra ügyelve ne a kisebbségeket szemeljék ki. Olyan jelszavakat skandáltak, és azt hirdették magasba emelt plakátjaikon, hogy a hallgatás ilyen esetekben végzetes. Aboriginal Lives Matter feliratú plakátjaik rímeltek a feketéket jogainak védelmében gyakran radikális eszközökhöz nyúló Black Lives Matter (a fekete életek is számítanak) amerikai mozgalom nevére.

„Az ausztráloknak meg kell érteniük, hogy az, ami az Egyesült Államokban történik, már régóta zajlik itt is” – hangoztatta Matilda House, a Canberra térségét hajdan birtokló a Ngambri-Ngunnawal őslakos család vénje, felszólalva a tömeg előtt.

House szerint Ausztráliának felül kell emelkednie a gyarmatosító hozzáállásán, azon, hogy a feketék csak arra valók, hogy „átgyalogoljanak rajtuk, eltapossák és meggyilkolják őket”.

Fotó: Twitter

A butchulla őslakos közösségből való Wendy Brookman azt hangoztatta: Ausztrália nem nyugodhat bele abba, hogy hogy az elmúlt három évtizedben 430-nál több őslakos halt meg rendőrségi fogdákban vagy börtönökben.

Tamara Ryan, a megmozdulás egyik szervezője szerint kétezernél több ember vett részt a tüntetésen. A beszédek elhangzása után a tömeg a tértől négy kilométerre lévő parlament épületéhez vonult demonstrálni.

Nagyobb tömegeket megmozgató tüntetéseket terveznek szombatra is a nagy ausztrál városokban, jóllehet a rendőrség, a helyi hatóságok és politikusok is megpróbálják lebeszélni a polgárokat a részvételről, emlékeztetve őket a koronavírus terjedésének kockázatára. Scott Morrison miniszterelnök is azt mondta, hogy nem tartja jó ötletnek a tüntetéseket járvány közepette.

„Eljött az idő, hogy azt mondjuk: vegyétek le a térdeteket a nyakunkról!”

Washingtoni tömegmenetre szólítottak fel a Minneapolisban tartott gyászszertartáson, amelyen megemlékeztek George Floydról.