Woody Allen él és virul – a 48. filmjét is bemutatták

Nem hazudtolta meg magát a világ egyik leghíresebb zsidó művésze, aki 84 évesen is alkotói ereje teljében van. New York-iként megviselte őt is a világjárvány pusztítása, de maradt ideje élvezni is az életet.

Woody Allen 48. filmje már hozzáférhető az internetes tartalomszolgáltatói platformokon. A Rainy Day in New York-ot az előző hónapban mutatták be, és sokak meglepetésére mindeddig hatalmas kasszasikernek bizonyult – írja a brit The Jewish Chronicle, amelynek újságírója telefonon kérdezte a rendezőt.

A film alaptörténete természetesen most is Allen saját életéből íródott. Egy meghasonlott filmrendező – akit Liev Schreiber alakít – éppen aktuális krízisét járja körül a kellő mennyiségű nagyvárosi neurotikus társaságában. Olyan sztárok is szerepelnek a filmben, mint Selena Gomez vagy Timothee Chalamet. Jellemzően Allen önironikus stílusára, ezúttal is akad a történetben fiatalabb hölgyekkel kapcsolatos érzéki affér.

Mint ismert, a művészt az elmúlt évtizedekben több alkalommal is felelősségre vonták olyan vélt vagy valós vádakkal, hogy szexuálisan zaklatott fiatalkorúakat, ráadásul a saját családjából. Ennek – és egy újabb, a közelmúltban felreppent, hasonló tartalmú vádnak – is betudható, hogy a filmet eredetileg megrendelő Amazon végül is visszalépett a forgalmazástól.

Woody Allen beperelte az Amazont

Woody Allen beperelte az Amazont, mert szerződése ellenére nem forgalmazza a rendező A Rainy Day in New York című új filmjét – írta a BBC.

A rendező most az interjúban arról beszélt, hogy „békességben, barátságosan” váltak el útjaik, és megérti a világcéget. Különösebben nagy érvágást nem okozott neki újabb anyagi forrást találni a filmhez. Mint mesélte, ebben már van rutinja, és neki „soha sem szokott időveszteséget és problémát okozni” a filmgyártáshoz szükséges pénz felkutatása. Nyilván ez is az oka annak, hogy

Woody Allen fél évszázados karrierje alatt csaknem minden évben előállt egy újabb filmmel. A mostani már a 48., és mindemellett úgy alakítja életét, hogy a családjára és a hobbijaira is maradjon ideje.

Továbbra is szeret utazni, baseball- és kosárlabda meccsekre járni, no és saját jazz zenekarával muzsikálni is. Természetesen az utóbbi időtöltésekről a koronavírus miatt neki is le kellett mondania. „Borzasztó volt végigélni az utóbbi heteket, itt New Yorkban különösen nagy dózist kaptunk a járványból. Minden, ami megtestesíti a civilizációt, minden, ami ezt a várost naggyá teszi, megszűnt létezni” – fogalmazott.

A rendező családja körében vészelte át a többhetes önkéntes karantént. Már 21 éve él házasságban Soon-Yivel, aki korábban örökbefogadott nevelt lánya volt. Két huszonéves gyermeket nevelnek együtt. Allent és Soon-Yit a 25 éves együttlét mellett látszólag harmonikus családi élet jellemzi, ezzel együtt a rendező „folyamatos szakmai és kulturális válsággal küzd” – ismerte el Allen.

A filmkészítés közben mindig azt gondolom, hogy ez borzasztó…, ez nem elég. Nem érek el semmit vele. Nem tudom megmutatni a bennem lévő lehetőségeket – vagyis számomra ez az egész egy véget nem érő krízisek sorozata

– vallott a művész, akit kérdeztek spirituálisabb dolgokról is.

A magát ateistaként meghatározó, zsidó környezetben nevelkedett Allen munkáiban elsősorban azért jelenik meg a zsidóság, mert a gyermekkora meghatározó inspirációja volt. A vallásosság továbbra sem érdekli. Számára a szervezett és rituális hitgyakorlás nem több „kereskedelmi nonszensznél”.

Engem egyáltalán nem érdekel, hogy milyen utóélete lesz a filmjeimnek vagy az én megítélésemnek a halálom után. (…) Az élet egy nagyon kemény hely. A létezés feltétele nagyon nehéz, kellemetlen és a vége borzasztó és tragikus

– fogalmazott az interjúban.

A Rainy Day in New York – Official Trailer – Woody Allen Movie

A young couple arrives in New York for a weekend where they are met with bad weather and a series of adventures and misadventures.Directed by: Woody AllenSta…