Rövid időre a Los Angeles-i Chábádot is a szélsőbaloldaliakkal hozta összefüggésbe a Fehér Ház

Az egyik Los Angeles városában működő Chábád-központ tagadni kényszerült azt a pletykát, miszerint a biztonsági kerítésük elemeit a fosztogatók számára helyezték volna ki. A hamis hírt rövid időre még a Fehér Ház is felkapta, azonban később törölték az erről szóló Twitter üzenetet.

A Sherman Oaksban működő Chábád-központ és zsinagóga a múlt évben nehéz köveket telepített az épület köré, növelni kívánva annak biztonságát. A nagy méretű kövek az autós gázolásos merényleteket hivatottak megakadályozni – számol be a The Jerusalem Post.i.

Amint azonban a George Floyd tragikus halála miatti tüntetéseket követő zavargások elérték a várost és a környéket, pletyka indult el, hogy a követeket a központ a fosztogatók segítségére helyezte ki. Miután a központ vezetése tagadta a pletykát és elmozdította a köveket, a Fehér Ház Twitter üzenetben kapta fel a hírt.

A Sherman Oaksban levő Chábád-központ épülete

Az üzenetet hamar eltávolították, miután a zsinagóga vezetése a Facebook oldalán nyugalomra intett:

„Minden aggódó környékbelinek és barátainknak üzenjük, hogy hamis képek és videók köröztek ma a közösségi médiában, azt hirdetve, hogy a zsinagógánkat körülvevő kövek a fosztogatók megsegítésére lettek kihelyezve. Az igazság az, hogy a kövek biztonsági feladatot látnak el és már majd’ egy éve kint vannak”.

Ennek ellenére a központ közölte, hogy elhordják a köveket, az épület ablakait pedig szerdán bedeszkázták.

„Csend van és béke, itt van a rendőrség” – mondta Menachem M. Lipskier a Jewish Telegraphic Agencynek, majd hozzátette, nem akarja tovább kommentálni a szerencsétlen pletykát.

Lipskier elmondta, hogy az üzenetet a számos környékbeli megkeresésére tették közzé, rengetegen köszönték meg a tisztázó posztot.

Természetesen, csakúgy mint más pletykák esetén, a cáfolat ezúttal sem nem állította meg a hamis hírek terjedését: szerdán a Fehér Ház Twitter oldalán is felkapták az ügyet, azonban nem sokkal később már el is távolították az arra utaló bejegyzést.