Koronavírus: Nemzetközi össztűz a WHO-ra

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyilvánosan dicsérte Kínát a koronavírus-járványra adott gyors válasza, nyitottsága és készséges együttműködése miatt, a színfalak mögött valójában jelentős frusztrációt okoztak a késések és a hiányos információk – írta szerdai elemzésében az AP amerikai hírügynökség.

Kína több mint egy hétig nem bocsátotta a világszervezet rendelkezésére a vírus genetikai térképét, annak ellenére, hogy akkor már három különböző kormányzati laboratórium is megfejtette. Belső dokumentumok és interjúk szerint a késésért az információ szoros ellenőrzése és a kínai közegészségügyi rendszerben tapasztalt versengés okolható. A kínai kormányzati laboratóriumok csak azt követően tették közkinccsé a vírus genomját, hogy egy másik labor január 11-én egy honlapon már nyilvánosságra hozta.

Ráadásul Kína ezt követően még legalább két hétig vonakodott megosztani a WHO-val a betegek részletes adatait – derült ki az ENSZ egészségügyi ügynökségének januári belső üléseiről készített felvételekből.

Az AP által összegyűjtött információkból arra lehet következtetni, hogy

a WHO tisztségviselői valójában azért dicsérték nyilvánosan Pekinget, hogy kihízelegjék Kínától az adatokat, amelyekre szükségük volt.

Eközben a világszervezet berkein belül nagy volt a feszültség. A január 6-ai hét ülésein például szakértők arra panaszkodtak, hogy Kína nem oszt meg elég információt ahhoz, hogy fel lehessen mérni a vírus emberek közötti terjedésének hatékonyságát, vagy az általa jelentett kockázatot.

„Nagyon minimális információ áll rendelkezésünkre”, ami nem elég a „tisztességes tervezéshez” – mondta Maria Van Kerkhove amerikai járványügyi szakértő egy belső ülésen.

„Ott tartunk, hogy 15 perccel korábban kapjuk meg az adatokat, mint ahogy azok megjelennek a kínai állami televízióban”

— panaszolta a WHO kínai ügyekért felelős illetékese, Gauden Galea egy másik találkozón.

A WHO jelenleg nemzetközi össztűz alatt áll a koronavírus-járványra adott válasza miatt, és beleegyezett egy független vizsgálatba. Donald Trump amerikai elnök az elmúlt hetekben számtalanszor bírálta a világszervezetet, mert szerinte összejátszik Kínával, hogy elleplezze a járvány valódi méretét.

Trump dühe addig fokozódott, hogy pénteken bejelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot a WHO-val, amelynek működéséhez az Egyesült Államok legnagyobb egyéni donorországként évente 450 millió dollárral (több mint 138 milliárd forinttal) járult eddig hozzá.

Trump megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel

Az amerikai elnök egyúttal ismét elmarasztalta Kínát az egész világot sújtó járvány kezeléséért.

Eközben Hszi Csing-ping kínai elnök kétmilliárd dollárt (617 milliárd forintot) ígért a következő két évben a koronavírus elleni küzdelemre, és aláhúzta, hogy országa mindig időben ellátta információkkal a WHO-t és a világot.

A visszás helyzet rámutat az Egészségügyi Világszervezet korlátozott hatáskörére. Bár a nemzetközi jog értelmében az országok kötelesek jelenteni a WHO-nak a közegészségügyi kockázatokat, de az ENSZ-ügynökség nem rendelkezik az ennek betartatásához szükséges eszközökkel, és nem indíthat független járványügyi nyomozást sem az országokon belül. Egyetlen reménye a tagállamok önkéntes együttműködése.

Az ülésekről az AP birtokába jutott felvételek alapján

a világszervezet nem játszott össze Kínával, ahogy azt Trump állítja, hanem a sötétben tapogatózott, miután Peking mindössze minimális információval látta el.

Ennek ellenére a WHO igyekezett minél jobb fényben feltüntetni Kínát, valószínűleg abban a reményben, hogy ezzel több adatot édesgethet ki a pekingi vezetésből. Emellett a világszervezet szakértői az átláthatóság hiánya ellenére valóban úgy gondolják, hogy a kínai tudósok nagyon jó munkát végeztek a vírus kimutatása és dekódolása terén.

A vírus genetikai térképének közzétételében mutatkozó késés azonban jelentősen akadályozta terjedésének felismerését, illetve a tesztek, gyógyszerek és vakcinák fejlesztésének megkezdését. A nyilvántartott fertőzöttek részletes adatainak hiánya pedig nehezítette annak megállapítását, milyen gyorsan terjed a vírus.

A koronavírus-járványban eddig világszerte több mint hatmillióan fertőződtek meg és 375 ezren vesztették életüket.

„Nyilvánvaló, hogy több életet megmenthettünk volna, és sok-sok halálesetet elkerülhető lett volna, ha Kína és a WHO gyorsabban cselekszik”

— vélekedett Ali Mokdad, a Washingtoni Egyetem szakértője.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre kijelentette: a hír teljesen alaptalan. A pekingi kormányzat ugyan hivatalosan elismerte, hogy történtek hiányosságok a járvány kezdeti kezelésében, kitart amellett, hogy átláthatóan kommunikált és megfelelő időben tájékoztatta a nemzetközi közösséget, valamint a releváns szervezeteket a járványról, a lehető leghamarabb megosztva a rendelkezésére álló információkat az új koronavírusról.