Csődközelben az izraeli startup szektor

Az izraeli techcégek a kormány segítségét kérték, hogy újra tudják éleszteni az ország egyik legsikeresebb szektorát. 

Egy izraeli felmérés 414 startup céget kérdezett arról, hogy hogyan érintette őket a leállás.

A nyilatkozók 65% arra számít, hogy hat hónapon belül csődbe mennek, ha nem kapnak segítséget – számolt be a Jerusalem Post.

A felmérésben résztvevő 414 cég fele nyilatkozta azt, hogy komoly hatással volt rájuk a járvány miatti leállás, a másik fele pedig azt mondta, hogy csak kevés vagy semmilyen visszaesés nem történt. A cégek negyedének kellett embereket elbocsátania, és 50% csökkentette a fizetéseket. Az eladások pedig 23%-al estek vissza.

Az Izraeli Innovációs Hatóság és az IATI (Israel Advanced Technologies Industries) által készített felmérés azt mutatja, hogy „a fiatal cégek nagy része a csőd szélén áll” – állította Karin Meir Rubenstein, az IATI vezetője.

„Az innovációs szektor a gazdaság motorja, ami a hátán vitte az izraeli gazdaságot, szinte kormányzati segítség nélkül. Nem kétséges, hogy a kormánynak átfogó és azonnali választ kell adnia azokra a problémákra, amik a válság miatt alakultak ki. Valamint abban is segítenie kell, hogy a szektor stabilizálni tudja magát a várható recesszió előtt” – jelentette ki Rubenstein.

A legpozitívabb kilátásai a nagyobb cégeknek vannak, nekik várhatóan nem okoz nagy veszteségeket a válság. Azonban a kis startupok jelentős része csődbe mehet – különösen azok, amelyek nem rendelkeznek még kész, eladható termékkel. A cégek jelentős része a befektetőihez fordult segítségért, de 40%-ukat vagy elutasították, vagy még nem kaptak választ.

Befektetői segítség hiányában, az eddig nagyrészt független szektor a kormányzattól várja a mentőövet. A megkérdezett cégek 60%-a kérvényezett segélyt az Izraeli Innovációs Hatóságon keresztül.

Vannak azonban olyan cégek, amelyek nem felelnek meg a kormányzati segély követelményeinek, így egyelőre nem számíthatnak pénzre. Az innovációs szektor vezetői szerint az államnak nagyobb segítséget kell adnia Izrael sikerágazatának.