Ciprus 2, Görögország 3 hét múlva már várja a turistákat, de nem mindenhonnan

Várhatóan 20-25 ország polgárai kapnak lehetőséget a beutazásra, Izrael, Németország, Ciprus biztosan, plusz a közép-európai és balkáni országok – írja a The Jerusalem Post. A Greek City Times egy 19-es listáról tud, abban Magyarország biztosan benne van.

A turizmus Görögország bevételeinek 20 százalékát teszi ki, a kormány pedig a lezárások utáni gazdasági élénkülés motorjaként tekint az ágazatra.

Görögország ezért úgy döntött, hogy engedélyezi körülbelül kéttucatnyi ország, köztük Németország, Ciprus és Izrael polgárai számára, hogy beutazzanak június közepétől, anélkül, hogy karanténba kellene menniük.

„Lesz körülbelül 20-25 ország, amelynek állampolgárai bejöhetnek”

– közölte egy görög kormányzati forrás, hozzátéve, hogy Izrael, Ciprus, közép-európai és balkáni országok lesznek a listán, amelynek pontos összetételét még ezen a héten ismertetik.

רה”מ נתניהו קיים הרמת כוסית וירטואלית וחגיגית עם ר”מ יוון מיצוטקיס, לציון 30 שנה ליחסי ישראל-יוון

ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים היום הרמת כוסית וירטואלית וחגיגית עם ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס, לציון 30 שנה לכינון יחסי ישראל-יוון, בשיחת וידאו מלשכת ר…

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök pedig azt közölte, hogy a németek június 15-től léphetnek be az országba. Hozzátette, hogy a nemzetközi járatok szintén ezen a napon indulnak újra a thesszaloniki repülőtéren. Korábban július elsejére volt tervezve az újraindulás.

Görögország jelenleg is engedélyezi Olaszország, Spanyolország és Hollandia kivételével az EU-s polgárok beutazását az athéni reptéren keresztül, de kötelező a kéthetes karantén. Nagy-Britanniából és más, EU-n kívüli országból még így sem lehet beutazni Görögországba.

Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában magas volt a koronavírus-fertőzések száma, míg Görögország viszonylag jól vészelte át a járványt, 3 ezer alatti ismert fertőzöttel és 173 halálesettel.

Más kormányzati források szerint a görög egészségügyi szakemberek még egyeztetnek arról, hogy a beutazóknak kötelező lesz-e a koronavírus teszt, és kell-e erre külön biztosítást kötni.

A Greek City Times egy 19-es listát tett közzé nemrég, abban Magyarország is szerepel, viszont Németország nem. A görög lap azt írja, hogy

nem kell tesztet végezni belépés előtt.

A listában Izrael mellett más EU-n kívüli országok is szerepelnek, Ausztrália, Kína és Japán.

Exkluzív, járványmentes utazási elitklub alakult

Németország nem örül, hogy Ausztrália, Ausztria, Izrael, Csehország, Dánia, Görögország és Új-Zéland kölcsönösen lehetővé tenné egymás állampolgárai számára a beutazást.

Ciprus viszont egyenesen ingyenes koronavírus-kezeléssel és ellátással csalogatja a turistákat: kormánya ígérete szerint, aki szigetországi nyaralása alatt fertőződik meg a kórokozóval, annak és családjának állja vakációja és gyógyítása összes költségét – adta hírül szerdán az AP amerikai hírügynökség.

A tájékoztatás szerint

az érintettnek csupán a taxiköltséget kell kifizetnie és hazarepülése árát.

Az esetleges külföldi fertőzötteket 100 ágyas kórház várja, melyben csakis ők lesznek, ciprusi betegek nem. Családtagjaik számára 500 szobás „karanténszállodát” alakítanak ki. A családtagokon kívül odakerülnek azok is, akikkel a fertőzött közvetlenül érintkezett.

A ciprusi kormány turistacsábító ajánlatát ötoldalas, keddi dátumozású levélben tudatja, melyet szétküldött kormányoknak, légitársaságoknak, utazási irodáknak. A szöveg kitér arra is, hogy Ciprus milyen szigorú egészségügyi és higiéniai előírásokat foganatosít, hogy a külföldieket magához vonzza.

A szigetország gazdaságának 13 százalékát a turizmus jelenti. Nicosia úgy számol, hogy idén az idegenforgalomból származó bevétel a szokásos 2,6 milliárd eurónak a 30 százalékára apadhat, jóllehet Cipruson egy főre vetítve az egyik legalacsonyabb a fertőzési hányad az európai országok közül. A szigetország lakosainak már több mint a tizedét tesztelte.

Külföldi légijáratok június 9-től érkezhetnek Ciprusra 19 országból.

Megérkezéskor megmérik az utasok testhőmérsékletét, vaktában kiszemelt néhányukat pedig ingyen tesztelik.

A nyaralók mindegyikének három nappal hazautazása előtt koronavírustesztnek kell magát alávetnie, és annak elvégzéséről igazolást kell bemutatniuk közvetlenül gépre szállásuk előtt.