Tíznapos hivatalos nemzeti gyász kezdődik Spanyolországban

Spanyolországban 194 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában – közölte a spanyol egészségügyi minisztérium kedden, néhány órával azelőtt, hogy az országban tíznapos nemzeti gyász lép életbe a járvány áldozatainak emlékére.

A szaktárca napi jelentése szerint a járvány kezdete óta igazolt esetek száma 236 259, ami 859-tel több a hétfői tájékoztatásban szereplő adathoz képest.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján azzal indokolta az eltérést, hogy továbbra is zajlik, és még néhány napig eltart a tartományokból érkezett beszámolók visszamenőleges hitelesítése. Emiatt hétfőn több mint 1900-zal csökkentették a regisztrált halálesetek számát a közzétett tájékoztatóban.

A minisztérium kedden 35 újabb koronavírus okozta halálozást közölt. Az áldozatok száma összesítve 27117, 283-mal több mint amennyi az előző napi jelentésben szerepelt.

A dél-európai országban éjféltől tíznapos hivatalos nemzeti gyász lép életbe, szerda délben egy perces néma főhajtással tisztelegnek az áldozatok emlékének – jelentette be a kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen több mint két hónap után először vettek részt személyesen is újságírók.

María Jesús Montero elmondta: tíz elhunyt közül nyolc 70 év feletti, vagyis annak a generációnak a tagjai, akik „lefektették a demokrácia alapjait” több mint negyven évvel ezelőtt a diktatúra után.

Amíg tart a gyászidőszak, félárbocra engedik a közintézményekre, a spanyol hadihajókra és a külképviseletekre kihelyezett zászlókat.

Az Europa Press spanyol hírügynökség közzétett egy csendőrségi jelentést, amelyben a hatóság megállapította, hogy a központi kormány madridi tartományi képviseletének vezetője

annak ellenére hagyta jóvá a nagyszabású nőnapi felvonulás megrendezését március 8-án, hogy tudomása volt a tömegrendezvények egészségügyi kockázatáról abban az időszakban. José Manuel Franco felelősségét bírósági eljárás keretében vizsgálják és június 5-én gyanúsítottként hallgatják meg.

A több tízezer fős rendezvény megtartása miatt a spanyol parlament több ellenzéki pártja is élesen bírálta a kormányt korábban, véleményük szerint ezzel hozzájárult a vírus nagyobb terjedéséhez.

A madridi tartományban található Torrejón de Ardoz település önkormányzata bejelentette: a területén bejelentett 130 ezer lakos számára ingyenes koronavírus-tesztet biztosít. A helyiek önkéntes alapon vehetnek részt az ellenanyag-vizsgálaton, amely a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas.

Spanyolországban továbbra is súlyos a helyzet

Egy nap alatt 5252-vel emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek és 585-tel az elhunytak száma.