3500 éves agyaglemezre talált egy kisfiú a Negevben

A történelmi leletre egy izraeli kibuc kis lakója lett figyelmes, amikor családjával járt a helyszínen.

A gázai határtól nem messze, Tel Jemmeh dombjainál találtak egy új régészeti darabra. A helyszínen egykor komoly összecsapások történtek, helyi uralkodók és más hatalmak között zajlottak harcok — írja a Jerusalem Post. Az ábrázolás feltehetően az egykori kánaánita város egyik összecsapását örökítette meg, amikor az ott élő népek Gáza, Askhelon vagy más negevi nomád törzs tagjaival küzdöttek meg.

A Negev-sivatagban talált 3500 éves agyaglemez. Kép forrása: Jerusalem Post / Izraeli Antikvitás Hatóság

A Negevben fekvő archeológiai területen márciusban járt Imri Elia családjával, amikor egy szokatlan tárgyra lett figyelmes a földön. Az apró agyaglemezen két férfi látható: egy meztelen rabszolga, és az, aki karján fogva kíséri őt. A hatéves fiú szülei azonnal értesítették Izrael Régészeti Hatóságát, amely megvizsgálta a tárgyat, és úgy véli, hogy a késői bronzkorból származhat.

Feltételezések szerint a 2.8 x 2.8 centiméteres darab 3500 éves, és valószínűleg egy nagyobb kép részlete lehetett.

„A művész, aki készítette ezt a lemezt, valószínűleg ismert más hasonló közel-keleti ábrázolásokat” — fogalmaztak a régészeti hatóság kutatói. „Egyiptomban és a Sínai-félsziget északi részén is voltak olyan darabok, amiken a foglyok kezét megkötözték”.

A szakértők egyúttal azt is kiemelték, milyen különbségekkel ábrázolták a férfiakat: az őrt teltebbnek és göndör hajjal, míg a foglyot valamivel vékonyabbnak örökítették meg.