Zoom-bombing: Cionista webinarokat trollkodnak szét az antiszemiták

Egyetemi, szakmai előadások híján a beléjük szorult indulatot és gyűlöletet a karantén idejére a netre költöztették az Izrael-barát előadókat előszeretettel zaklató elemek.

Új „játszóterük” nem más, mint az úgynevezett webinarok, azaz internetes előadások, melyek az eddigi „offline” előadásokat váltották fel.

Az új jelenséget a média „Zoom-bombingnak” keresztelte el, mely nem csak az Izrael-párti webinarokat, hanem az online holokauszt emlékprogramokat is érinti, legutóbb németországi zsidó és izraeli közösségek Zoom-meetingjén emlékező holokauszttúlélő beszédét szakították félbe Adolf Hitler fotókkal és antiszemita, illetve palesztin-párti szlogenek bekiabálásával.

A netes cionista események megzavarásához nem kell mindig hackelniük, a trollok sokszor véletlenszerűen bekerülnek a célcsoportba, mivel a legtöbb webinar sign-up formában zajlik. Az előadó véletlenszerűen kap körülbelül 100 ismeretlen nevet és email címet, akikről nem tudja kicsodák.

Egyrészről mindenki küzd a résztvevőkért, másrészről viszont ebben a felállásban sokszor fogalmuk sincs, hogy kihez beszélnek, miközben mindenkinek megjelenik a neve.

A Haaretz izraeli híroldal a jelenséggel kapcsolatban megkérdezte a Zoom szóvivőjét is, aki sajnálatát fejezte ki az incidensekkel kapcsolatban: „Nagyon elszomorít bennünket, amikor ilyen típusú akciókról hallunk, A Zoom határozottan elítéli az effajta viselkedést és a közelmúltban számos funkciót frissítettünk annak érdekében, hogy segítsük felhasználóinkat, hogy könnyebben megvédhessék meetingjeiket. Arra bátorítjuk felhasználóinkat hogy az ilyen típusú incidenseket azonnal jelentsék a Zoomnak, hogy azonnal megtehessük a megfelelő lépéseket, vagy közvetlenül a bűnüldöző szerveknek.”

A jelenség az ismert magyar cionista aktivistát, Gulyás Virágot is elérte, mikor a liberális cionizmus veszélyeiről tartott előadásának hallgatóságához három antiszemita troll csatlakozott.

„10 percen belül az egyik el kezdett zenét üvöltetni … lezártuk a hangot, majd újra csinálta, akkor kidobtam a webinárról… „

— emlékszik vissza az esetre Virág, majd hozzáteszi, rá 10 percre egy másik hallgató is „szabotázs-akcióba” kezdett: párhuzamosan beszélt a vendéggel és folyamatosan „fröcsögött”.

„Majd 10 perc múlva újra jött egy aki hangosan röhögni kezdett és zavarni.”

— mesélt tovább Virág, példázva mennyire nem működik a kölcsönös tisztelet és tolerancia kultúrája sokszor, amikor a zsidóságot vagy Izraelt érintő ügyekről van szó. Nem csupán az online térben tapasztalható a bunkó, sokszor verbális erőszakba torkolló trollkodás, az amerikai egyetemek cionista eseményeinek állandó velejárója a jelenség.

„Mutass egy olyan eseményt, ahol zsidó vagy cionista emberek csinálják ezt…. ugye, hogy nem tudsz”