Változás várható a palesztin tananyagban

A Palesztin Hatóság bejelentette, hogy az Európai Parlament nyomására változtatnak az iskolai tankönyvek anyagán, amelyekben erőszakra buzdító és antiszemita szövegek vannak.

A Palesztin Hatóság kabinetje hétfőn elfogadta azt a javaslatot, mely az EU parlamentjének nyomására változást sürget a palesztin tananyagban – írja a The Jerusalem Post.

Marwan Awartani oktatásért felelős miniszter ismertette a kabinet új tananyagra vonatkozó javaslatát, ugyanakkor megjegyezte, a tanterv „szuverén palesztin kérdés, hiszen a palesztin narratíva és identitás fontos eleme, mely stratégiai jelentőséggel bír az állam irányultságában, ideértve a függetlenségi nyilatkozatot is”.

A kabinet megbeszéléséről szóló híradások hangsúlyozzák, hogy a tananyag megváltoztatása önálló, palesztin döntés és azt a célt szolgálja, hogy a palesztin tanulók a lehető legmagasabb színvonalú oktatásban részesüljenek.

A bejelentés azután született, hogy az Európai Parlament három különböző elítélő nyilatkozatot adott ki, amiért a palesztin vezetés nem távolítja el a gyűlöletkeltő és erőszakra buzdító részeket a tananyagból. A felhívás kijelenti, hogy az Unió által finanszírozott oktatók fizetése a jövőben annak a függvénye lesz, hogy azok az UNESCO szabványainak megfelelően a békét, a toleranciát, az erőszakmentességet és az együttélést promotálják-e, vagy sem.

Mindebből következően az uniós segélyek annak függvényében érkeznek majd a Palesztin Hatósághoz, hogy a tananyagot milyen mértékben változtatják meg.

Marcus Sheff, az európai kezdeményezés mögött álló IMPACT-se nevű szervezet vezetője elmondta: „a kérdés továbbra is az, hogy látjuk-e majd a donor országok elvárásainak megfelelő és a palesztin tanulók érdekeit szolgáló változásokat a tankönyvekben, vagy ez pusztán újabb időhúzásra irányuló taktika, ami az adományozók lecsillapítását szolgálja”.

A szakértő hozzátette: „szeptemberben elkerülhetetlenül meglátjuk, hogy a béke és a tolerancia alapvetései megjelennek-e a palesztin tankönyvekben”.

2019 decemberében a norvég parlament a palesztin oktatási anyagot a békefolyamat szempontjából „lesújtónak” nevezte és felhívta kormányának figyelmét arra, hogy függesszék fel a palesztinok támogatását, amennyiben nem történik változás a tananyagban.

Hasonló következtetésre jutott az Egyesül Államok külügyi bizottsága is, melynek „Béke és Tolerancia a Palesztin Oktatásban” című közleménye kétpárti támogatást élvezett. 2019 augusztusában az ENSZ is arra hívta fel a Palesztin Hatóság figyelmét, hogy tananyagából el kell távolítani az antiszemita és erőszakra buzdító részeket.