A kormány felszámolja a tranzitzónákat

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Gulyás Gergely közölte: az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket – tette hozzá.

Közölte: a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely megvédte Magyarország határait, és sajnálatos az Európai Bíróság ez ügyben hozott ítélete. Mivel Magyarország köteles betartani az ítéletet, nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat – mondta.

A Magyar Helsinki Bizottság Facebook bejegyzésben üdvözli a döntést. Mint írják: „a kormány megszüntette az átlagosan majdnem egy évig tartó jogellenes fogva tartást, eleget téve az Európai Unió Bírósága múlt heti ítélete egyik legfontosabb előírásának. Az ügyfeleink érdekében végzett kitartó jogi munkánk eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Elértük, hogy hogy véget érjen százak, köztük rengeteg gyermekes család, egyedülálló nő jogellenes sanyargatása.

A magyar jogállamiság megítélése során beláthatatlan következményei lenne, ha a kormány az EUB ítéletét nem hajtaná végre minden tekintetben. Szabadításukat ezért is üdvözöljük: ez az első lépés az ítélet teljes végrehajtása felé”.