Minden előírást megszegtek, hogy anyjukat Izraelben temethessék el

Ingatlan- és gyémántbizniszben utazó, milliárdos New York-i zsidó család a tiltások ellenére elintézte, hogy anyjukat apjuk mellé temessék Jeruzsálemben. Magángéppel mentek, karanténban nem voltak, ötven fősnél nagyobb volt a temetés, és még egy zsinagógát is kinyitottak nekik – írja a JTA zsidó hírügynökség.

A tehetős család hét tagja a koronavírus-fertőzésben meghalt anyjukkal New Yorkból Izraelbe utazott, ezzel az izraeli egészségügyi minisztérium több rendeletét is megszegte.

Az ingatlanbefektetésekben és gyémántüzletben érdekelt, milliárdos, buharai zsidó származású család 200 ezer dollárt, vagyis csaknem 65 millió forintot fizetett azért, hogy magánrepülővel Izraelbe vigyék 70 éves korában meghalt anyjukat – közölte a 12-es csatorna. Az anyjukat férje mellé temették Jeruzsálemben.

A Ben Gurion repülőtéren legalább százan várták őket. Ha nem lenne koronavírus-járvány, több ezer ember állna itt – mondta az egyik családtag a beszámoló szerint.

N12 – הגיעו מניו יורק במטוס פרטי – והמשיכו ללוויה עם עשרות…

ברהנו טגניה | N12 המריאו במטוס פרטי מארה”ב, נחתו בנתב”ג – והמשיכו ללוויה עם כמאה איש: שבעה בני משפחה אחת מניו יורק הביאו האתמול (ראשון) את בת משפחתם לקבורה בישראל, לאחר שנפטרה כתוצאה מהידבקות בקורונה.

A New Yorkból érkezett családtagok nem mentek 14 napos karanténba, ahogy az egyébként kötelező lenne a külföldről érkezőknek.

A jeruzsálemi Har Hamenuchot temetőben tartott szertartáson is legalább százan vettek részt, miközben ez is ötven főben van maximálva. A temetés után Holonba utaztak egy zsinagógába, ahol vendégeket is fogadtak, akik nem tudtak részt venni a temetésen. Ezzel is megszegték az egészségügyi minisztérium rendeletét – írja a lap.

A család hétfő este már el is hagyta Izraelt. Az izraeli rendőrség szerint a külföldről érkezők nyomon követése az egészségügyi misztérium felelőssége.