Káros lehet az egészségre a túlzott maszkviselés?

Egy amerikai idegsebész beszámolója szerint több kutatás is azt bizonyítja, hogy a hosszú ideig tartó maszk hordás káros lehet az egészségre és az immunitást is csökkentheti. 

A koronavírus járvány kitörése óta vita tárgyát képezi, hogy szükséges-e maszkot hordania az egészséges embereknek vagy nem. A legtöbb kormányzat a kötelező maszkviselés mellett tette le a voksát. Azonban vannak olyan szakemberek, akik továbbra is kétségbe vonják a viselés szükségességét, sőt egyesek egyenesen egészségtelennek tartják. Ilyen ellenvéleményt fogalmazott meg dr. Russel Blaylock amerikai idegsebész is – írja a Jerusalem Post. 

Az egészségügyi szakember a Technocracy Newsban publikált cikket az aggodalmairól. Az orvos azt írja, hogy a huzamos ideig tartó maszkviselés olyan mellékhatásokkal járhat, mint: „fejfájás, légúti elzáródás, szén-dioxid felhalmozódás, oxigénhiány”. Dr. Blaylock szerint akár életveszélyes komplikációkat is eredményezhet a száj és az orr eltakarása.

A mellékhatások különböző súlyosságúak lehetnek attól függően, hogy milyen maszkot hord valaki. A legjobban szűrő N95-ös (megfelel az európai FFP2-nek) szájmaszkok például erősen korlátozzák a levegővételt így a viselők gyakran panaszkodnak fejfájásokra.

Dr. Blaylock cikkében utal egy korábbi kutatásra, ami egészségügyi dolgozóknál vizsgálta az N95-ös maszk hatásait. A kutatási alanyok harmadának voltak fejfájásos panaszai a használattól, akinek korábban is voltak panaszai azoknak romlott az állapota, és 5-ből 3 egészségügyi dolgozónak volt szüksége fájdalomcsillapító gyógyszerre.

Sokan a maszkok szoros illeszkedésének tulajdonítják a fájdalmat, azonban a vizsgálatok alapján a vér oxigén szintjének csökkenése vagy a széndioxid növekedése okozza a panaszokat.

„Ismert tény, hogy ha valaki órákon keresztül hord N95-ös maszkot, akkor a vér oxigén szintje akár 20%-ot is zuhanhat, ami ájuláshoz is vezethet

– írta az orvos, aki fel is idézett egy amerikai esetet, ahol egy idős férfi N95-ös maszkban vezetett, elájult és balesetet szenvedett.

Az oxigén szint csökkenése nem csak az ájulás miatt lehet veszélyes, hanem azért is, mert a kevés oxigén csökkenti az ember természetes immunitását.

Dr. Blaylock szerint a maszk csak növeli annak az esélyét, hogy egyébként egészséges viselője elkapjon egy betegséget. Az orvos arra is figyelmeztet, hogy egyetlen tanulmány se bizonyítja, hogy a maszk sikeresen véd a koronavírus terjedése ellen és nem véletlen, hogy csak az orvosok és a betegeknek szükséges a száj és az orr eltakarása.

„Ha egy ember TBC-ben szenved, akkor maszkot hordatunk vele, de nem kérjük az egész közösséget, hogy ők is tegyenek így. A CDC és a WHO ajánlása arról, hogy mindenki hordjon maszkot, nem tanulmányokon alapul, hiszen soha egyetlen járvány megfékezésére se használták ezt a módszert”

– írta dr. Blaylock.

Az Egészségügyi Világszervezet honlapján továbbra is az a tanács áll, hogy ha valaki egészséges és nem az egészségügyben dolgozik akkor nem szükséges, hogy maszkot viseljen. A legtöbb országban, köztük Magyarországon is jelenleg mindenkinek kötelező maszkot hordania a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is.

A WHO maszkviselési tanácsa még márciusban: 

When and how to wear medical masks to protect against the new coronavirus?

If you do not have any respiratory symptoms, such as fever, cough, or runny nose, you do not need to wear a medical mask. When used alone, masks can give you…