Holtan találták Kína izraeli nagykövetét hertzliyai otthonában

Halálának körülményei még nem ismertek, az izraeli rendőrség vizsgálja az ügyet.

Kína izraeli nagykövetét, Du Wei holtestét vasárnap reggel fedezték fel hertzliyai otthonában. A hírt először izraeli médiaorgánumok jelentették be, majd az izraeli külügyminisztérium is megerősítette.

A Kínai nagykövetség azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem tudják megerősíteni a hírt.

A nagykövet 58 éves volt. Ez év januárjában érkezett az országba, hogy az előző kínai nagykövetet váltsa pozíciójában. Korábban Ukrajnában töltötte diplomáciai megbízatását.

Feleségét és fiát hagyta hátra, akik nem tartózkodtak az országban.

Halálának ismeretlen körülményeivel kapcsolatban az izraeli rendőrség nyomozást indított.

A katonai rádió információi szerint a nagykövet otthonában nem volt jele dulakodásnak, így a nyomozók szerint annak a legnagyobb a valószínűsége, hogy szívroham lehetett a halál oka.

A héten kedden a nagykövet még határozottan tagadta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Kínával kapcsolatos vádjait, leszögezve: „Bízunk benne, hogy zsidó barátaink nem csak a koronavírust, hanem a politikai vírust is legyőzik majd és olyan módon járnak majd el, ami a legjobban szolgálja ezen célokat.”

Du Wei hozzátette, nevetségesnek tartja, a vádat, miszerint Kína át akarja venni az ellenőrzést az ország infrastruktúrája felett. „Tekintve Kína alacsony befektetési arányát Izraelben, hogyan mondhatja bárki, hogy Kína fel akarja vásárolni Izraelt.”