Eddig nem látott fotók mutatják be a Berlint megszálló szovjetek hétköznapjait

A moszkvai zsidó múzeum online kiállítása olyan kiemelkedő szovjet művészek munkáit mutatja be, mint a két zsidó alkotó, Ilya Arons és Valery Ginzburg.

A moszkvai Zsidó Múzeum korábban nem publikált fényképeket mutat be egy online kiállításon a Vörös Hadsereg berlini jelenlétéről a második világháború végén – írja a The Jerusalem Post.

A kiállítást május 9-én, szombaton „nyitották meg” – a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott győzelme 75. évfordulóján.

A tárgyalt időszakot megörökítő legtöbb szovjet fotót körültekintően beállították, szerkesztették, mi több, manipulálták a propaganda céljainak megfelelően. Más képeket elpusztítottak vagy évtizedeken keresztül elzárva tartottak, mert a napvilágra kerülésük esetén esetleg olyan információk váltak volna széles körben ismertté, amelyek nem illeszkedtek a hivatalos szovjet narratívába.

A Moszkvai Zsidó Múzeum és a Tolerancia-központ által összeállított és az interneten elérhetővé tett nyolcvannál is több, a 2012-es megnyitót követően Vlagyimir Putyin orosz elnök által is többször megtekintett mű között olyan harcedzett katonákról készült pillanatfelvételek is szerepelnek, amelyeken néhányan hosszúra nőtt hajjal élvezik a nyári napfényt, háttérben a szétbombázott Berlin drámai látképével.

A kiállítás olyan kiemelkedő szovjet művészek munkáit mutatja be, mint a két zsidó alkotó, Ilya Arons és Valery Ginzburg.

A döntést, hogy a fotókiállítást május 9-e, Oroszország nagy nemzeti ünnepe alkalmával az interneten is elérhetővé tegyék, jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt meghozták – mondta Liya Chechik, a múzeum vezető kutatója az Európai Zsidó Múzeumok Szövetsége csütörtöki videokonferenciáján.