Utcára került a Tel-Avivi Művészeti Múzeum

Izrael egyik legismertebb, nemzetközi hírű múzeuma az utcára viszi alkotásait, hogy így tudja fenntartani kapcsolatát közönségével. A világjárvány miatt nem látogatható az intézmény.

Művészettörténeti filmek vagy kiemelkedő performanszok kültéri, nagy vásznú kivetítései köszönnek rá ezekben a napokban Tel-Aviv több részén is a járókelőkre. A Tel Aviv Museum of Art ezzel a gesztussal igyekszik kárpótolni a művészet iránt fogékony izraelieket.

Az Israel21C.org kulturális lap beszámolója szerint elsősorban hazai előadók munkáiból „nyílt tárlat”, amelynek a „Balkonon keresztül” címet adták a kurátorok. A múzeum ezzel is szeretné érzékeltetni, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel „házhoz viszi” a művészetet.

A kizárólag hazai alkotók munkáit felvonultató kiállításon olyan témákat mutatnak be, mint a mechanizmus megteremtése és akadályoztatása, vagy az emberi test vizsgálata politikai és személyes viszonylatban.

Fotó: GuyYechiely

A közel 100 éve működő múzeum Tel-Aviv-Jaffa egyik legjelentősebb művészeti intézménye. A közösség kulturális és helyi értékeinek kiemelkedő hirdetőjeként is definiálják magukat. Most ez a misszió igaz rájuk „jobban, mint korábban bármikor is” — fogalmazott Tania Coen-Uzzielli igazgató.

„Ebben a meghosszabbított mozdulatlanságban, az elidegenedésben és a bezártságban a múzeum közvetítőként és helyszínként szolgál. Segít a visszatérésben, a felfedezésben a folytatólagosságban és a valahová tartozás érzésének megerősítésében is” — fogalmazta meg küldetésük lényegét az intézmény vezetője.

A múzeum mindezzel párhuzamosan interaktív módon digitális tárlatvezetéseket is szervez és gyermekek számára olyan kurzusokat, ahol világhírű nemzetközi festők munkáiról tanulhatnak.