Százak búcsúztatták a megölt izraeli katonát, közben elkezdődtek a letartóztatások

Többszázan, köztük a honvédelmi miniszter is részt vett a 21 évet élt Amit Ben-Ygal posztumusz főtörzsőrmester temetésén. Egy Jenin közelében lévő arab faluban egy sziklát dobtak a fejére egy épületből. A Shin Bet már elkezdte az ott lakók kihallgatását – írja a The Times of Israel.

„Annyira szeretlek! A fiam egy hős, erős leszek, fentről vigyáz ránk”

– mondta anyja sírva a temetésen. Neki egy későbbi házasságából van még két gyereke, de az apjának Amit volt az egyetlen fia.

„Amit nem csak egy egyedüli gyerek. Milliónyi testvére van, akik szomorúak, akik csodálják őt, és akik ismerik az életünket Izrael földjén, amely Amit és az ő barátai bátorságán múlik”

– mondta Baruch Ben-Ygal, a meggyilkolt katona apja.

„Nincs semmi másom, nincs más gyerekem, az egyetlen fiam volt. Már nem vagyok apa, már semmi vagyok. Micsoda árat fizettem”

– tette hozzá.

Kővel öltek meg izraeli katonát Szamáriában

A nagy kő fejen találta a katonát, aki bár sisakot viselt, a kő olyan szögben találta el, ami később halálosnak bizonyult.

Az egyedüli gyerekek jellemzően nem harcoló alakulathoz kerülnek, különösen nem a veszélyesekbe. Ezt csak külön engedéllyel lehetséges, ahogy ez ebben az esetben is történt. Amit apja megadta ezt az engedélyt, fia kérésére, akinek az volt az álma, hogy különleges egységben szolgálhasson.

„Goláni katonák, vissza fogtok menni harcolni és megtalálni azt a gonosz terroristát, aki ezt tette, és együtt legyőzzük az ellenségünket”

– jelentette ki Naftali Bennett védelmi miniszter, aki a kormány nevében beszélt a temetésen.

Amit Ben-Ygal a goláni felderítő egység katonája volt, és egy bevetés közben fejbe dobták egy sziklával Jabed palesztin faluban.

Egy hónapja volt hátra a szolgálatból. A 21 éves, Ramat Ganból származó törzsőrmester az első katona, akit bevetés közben öltek meg ebben az évben. Posztumusz főtörzsőrmesterré léptették elő.

Elindult a hajsza a gyilkos után

Izraeli katonák legalább tíz lakót őrizetbe vettek abból az épületből, ahonnan a sziklát dobták a katonára.

fotó: EPA/ALAA BADARNEH

Ők nem feltétlenül gyanúsítottak a gyilkosság elkövetésével, de bevitték őket kikérdezni, miután abban az épületben élnek, ahonnan a támadást végrehajtották – mondta a hadsereg szóvivője.

A Shin Bet biztonsági szolgálat hallgatja ki a gyanúsítottakat.

„A katonák folytatják a keresést a térségben és azon dolgoznak, hogy elfogják a terroristát”

– tette hozzá a szóvivő.