Csúcson az antiszemita támadások száma az Egyesült Államokban

Az amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) szervezet frissen publikált tanulmánya 2107 antiszemita incidenst rögzített 2019-ben, melyből 61 fizikai bántalmazással, 1127 zaklatással és 919 vandalizmussal járt. Mindez 12 százalékos növekedést mutat az előző évhez képest – számol be a Times of Israel.

Jonathan Greenblatt, a szervezet elnöke szerint a növekedés egyértelműen annak tudható be, hogy az antiszemitizmus normalizálódik, melyhez a közösségi média sokat hozzátesz.

„Az antiszemitizmus egy vírus, amely terjed. Ez egyike a legősibb gyűlöleteknek és soha nem akar elmúlni” – mondta Greenblatt.

Az ADL által jegyzett esetek 95 áldozatot érintettek, az incidensek több, mint fele New York városában történt, negyede pedig azon belül is Brooklynban.

Számos esetben különböző tárgyakat dobtak az áldozatokra, vagy csak egyszerűen rájuk kiabáltak. Három eset végződött halállal.

Egy 20 éves elkövető, John T. Earnest 2019 áprilisában, a kaliforniai Poway zsinagógájában elkövetett tettéért várja büntetését, de a gyűlölet vezérelte a tavaly decemberben, New Jersey-ben elkövetett mészárlás,elkövetőit, David Andersont és Francine Grahamet is. Ezen támadás egy rendőr és három civil életét oltotta ki.

A 37 éves Grafton Thomas egy machetával támadt ünneplő zsidókra szintén decemberben, az öt megsebesített áldozat egyike három hónappal később halt bele sérüléseibe.

Bár az ADL jelentése nem veszi teljesen számításba az online térben dúló antiszemitizmust, azonban figyelemmel kíséri az antiszemita tartalmakat és az ilyen jellegű üzeneteket.

Az ADL a tavalyi évben 171 olyan antiszemita incidensről számolt be, melyek Izrael- vagy cionizmus-ellenesek voltak, köztük a Patriot Front nevű, radikális szélsőjobboldali szervezet által rendezett tüntetésről, melyben az amerikai állam „cionista befolyásolói” ellen tüntettek.

Az ADL elmondása szerint a szervezet igyekszik az Izraellel szemben megfogalmazott kritikákat nem összemosni az antiszemitizmussal, „azonban az Izraellel kapcsolatos olyan kritikák, melyekben konkrét személyeket vagy csoportokat összeesküvés-elméletekkel hoznak összefüggésbe vagy démonizálják az amerikai zsidók Izraelt érintő támogatását, mindeképpen antiszemita jellegűnek tekintik.”