A palesztinok az anarchia visszatérésétől tartanak

Több palesztin várost maszkokat viselő fegyveresek özönlöttek el azt követően, hogy egyes bankok úgy döntöttek: zárolják azon palesztinok számláit, akik izraeli börtönben ülnek. 

A bankok döntése azon izraeli jogszabályt követően született meg, mely mindenkit, aki segédkezik olyan emberek vagyonát és pénzét kezelni, akiket terrorcselekményekkel hoztak összefüggésbe, maga is 10 évig terjedő börtönbüntetéssel és pénzbüntetéssel sújtható – írja a Jerusalem Post.

A számlák befagyasztása komoly ellenállást váltott ki a palesztinok körében. Dzsenin és Náblusz városokban maszkot viselő fegyveresek rótták az utcákat és félemlítették meg a bankok alkalmazottait a törvény betartása miatt.

Palesztin hírforrások szerint a fegyveresek az Al-Aksza Mártírjai Brigádhoz tartoznak, mely a Fatah egyik fegyveres szárnya Mahmoud Abbász felügyelete alatt. Ez a fegyveres csoport tehető felelőssé számos izraeli célpont ellen elkövetett robbantásért a második intifáda során. 2005-ben a csoport feloszlását hirdette ki a Palesztin Hatóság, annak tagjai a palesztin fegyveres erőkhöz csatlakoztak. Ennek ellenére több palesztin városban megmaradtak kisebb-nagyobb csoportok az Al-Aksza Mártírjai nevét viselve.

A bankok tisztviselőinek a fegyveresek a következőt mondták: „Vasököllel fogunk lecsapni bárkire, aki együttműködik az izraeli törvénnyel. Elfogyott a türelmünk és cselekedni fogunk. Elfogadhatatlan, hogy olyan államunk van, mely nem hozhat döntést a mártírok támogatásáról.”

Hasonló incidensről érkeztek beszámolók Jerikó városából, ahol Molotov-koktélokkal dobtak meg egy bankfiókot. Gáza városban is tüntetésekről érkeztek hírek a Bank of Palestine fiókja előtt, a bankot azzal vádolták a fegyveresek, hogy „együttműködik a megszállókkal és a [Trump-féle] béketervet segítenek megvalósítani.”

A palesztin miniszterelnök, Mohammad Shtayyeh közleményében elítélte a bankfiókokat megtámadását. Az új izraeli törvénnyel kapcsolatban Shtayyeh közölte, hogy addig nem lépnek az ügyben, míg a kérdést meg nem vizsgálja egy, a témában létrehozandó bizottság.

Hétfőn Shtayyeh arról is beszélt, hogy a terrorizmus miatt börtönben ülőknek juttatott fizetés „szent ügy” és a palesztinok nem engednek az izraeli nyomásnak.

Egyes palesztinok azonban a Palesztin Hatóságot okolják a fegyveresek tetteiért.

„A Fatah és fegyveresei a Palesztin Hatósággal vannak együttműködésben, egyes tagjai a biztonságiaknál dolgoznak. Fizetést is kapnak a Palesztin Hatóságtól.”

A fegyvereseket a Palesztin Hatósággal összefüggésbe hozók szerint „a fegyveresek több befolyással rendelkeznek, mint a hivatalos biztonsági erők. Utcai jelenlétük azt mutatja, hogy a biztonsági erők tehetetlenek.”

Egy palesztin lakos úgy nyilatkozott a Jerusalem Postnak, hogy a Fatah fegyveresei anarchiát kívánnak előidézni:

„Rendkívül nyugtalanító, ami mostanában történik. Amikor ilyen fegyvereseket lát az ember, mindig eszébe jut, hogy milyen közel is lehet az anarchia és a törvénytelen világ. A banktisztviselőket fenyegető fegyveresek minden jóérzésű embert megijesztenek.”