Heiko Maas: Csakis Németország felelős a háborúért és a holokausztért

Publikációt jelentetett meg Heiko Maas német külügyminiszter a Spiegelben, Andreas Wirschinggel, a müncheni Legújabbkori Történelem Intézetének vezetőjével – írja szemléjében a Mandiner.

Ebben úgy fogalmazott, hogy „aki kétségbe meri vonni Németország kizárólagos felelősségét és más népeket is bűnösnek tart, az az áldozatok emlékét sérti meg”. A Nincs politika történelem nélkül c. cikkben a német külügyminiszter elismeri, hogy a tegnap 75 éves, a náci Németország felett aratott szövetséges győzelem az igazságtalanság legyőzése volt, „egy olyan igazságtalanságé, mely 40 millió ember életét követelte”. Heiko Maas szerint Németországnak hálásnak kell lennie azoknak, akik a nemzetiszocializmus ellen harcoltak. „A háború kezdete nem köthető máshoz, mint a Lengyelország elleni német támadáshoz” – fogalmazott a külügyminiszter.

Maas ezzel reagált azoknak a kijelentésére, akik a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának köszönhetően egyenrangú háborús bűnössé teszik a Szovjetuniót a náci Németországgal. Audronius Ažubalis korábbi litván külügyminiszter nemrég például kezdeményezte, hogy szeptember 17-ét, avagy a Vörös Hadsereg 1939-es Lengyelországba vonulásának napját nevezzék ki a „Szovjetunió Európa elleni agressziójának” napjává.

Maas hozzátette, hogy a közép- és kelet-európai országok más-más érzelmekkel viszonyulnak a május 8-i eseményekhez, hiszen van, ahol a nemzetiszocializmus vége egy másik, külső erő által rájuk erőszakult ideológia diktatúrájának kezdetét jelentette. A német külügyminiszter szerint ahhoz, hogy mindenki felismerje a bűnösök felelősségét és az áldozatok fájdalmát, meg kell tanulnunk éles határt húzni a bűnözők és az áldozatok, valamint a mítoszok, illetve a történelmi tények között.

A teljes cikk itt olvasható.