Szinte teljesen megtelt a Kineret-tó

A Kineret-tó, vagyis a bibliai Genezáreti-tó a világ legalacsonyabban fekvő édesvízi tava.

Éveken át a szárazság miatti nagyon alacsony vízállás okozott gondokat, most viszont az elmúlt hónapok különösen heves esőzései miatt szinte teljesen megtelt az Izrael északi részén lévő édesvízi tó.

Vízszintje jelenleg 208,9 méterrel a tengerszint alatt található, mindössze tíz centiméter hiányzik a tetőzéshez – közölték pénteken az izraeli vízügyi hatóságok.

Galilee rising – Israel’s fresh-water lake counts down to full

The Sea of Galilee stands at -209.10 meters below sea level on Tuesday morning, according to Israel’s Water Authority.Subscribe to World Israel News! https:/…

Egy több éven át tartó száraz időszakot követően 2017-ben a vízszint rekordnak számítóan alacsonyan, 214 méterrel volt a tengerszint alatt.

A Kineret-tó a világ legalacsonyabban fekvő édesvízi tava. Izrael legfontosabb természetes vízforrását a Szíriából és a Golan-fennsíkról érkező folyók táplálják.

A tó a keresztény zarándokok által gyakran látogatott hely. A keresztény hagyományok szerint Jézus a tó partján töltötte ifjú éveit. A Biblia szerint számos csodát hajtott itt végre, például a „kenyérszaporítást”, itt térítette meg Pétert, itt járt a vízen és itt tartotta meg hegyi beszédeit. A tó partján számos templom állít emléket a krisztusi csodáknak.