Orbán: óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással

Az élet újraindításának további lépései legkorábban a jövő hét végén következhetnek – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással – jelezte a kormányfő.

Sokan kérdezik, kinyitnak-e az iskolák még a szünet előtt – ismerteti az interjút a hvg.hu. Orbán ebben nagyon bizonytalan, nem látja, hogy ennek feltételei meglennének a szülők és a pedagógusok oldaláról. „Miközben szeretnék, ha újraindulnának az iskolák, nagy tömegben nem adják be a gyerekeket a nyitva lévő bölcsődékbe, óvodákba, iskolákba.” Ebből a miniszterelnök arra következtet, nem elég erős az igény erre, így nem kényszerül a kormány arra, hogy az újranyitással kapcsolatos kockázatot vállalja.

Orbán Viktor közölte továbbá, hogy a közfoglalkoztatottak számának megduplázására utasította a belügy- és a pénzügyminisztert. „Készen állunk arra, hogy 200 ezer közfoglalkoztatottnak is munkát adjunk” – jelentette ki.

Közben a koronavirus.gov.hu péntek reggel arról számolt be, hogy meghalt 9 idős, krónikus beteg, és 28-cal, 3178-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 392-re emelkedett. 865-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1921. Az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Kiemelték: megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány „berobbanását”. Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön.

Világszenzáció lehet az új, életmentő magyar terápia

A kezelés képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót.