Tovább nőtt a vírus áldozatainak száma Magyarországon

Meghalt 12 krónikus beteg, 79-cel, 2942-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – tájékoztatott a koronavirus.gov.hu szombat reggel.

A kormányzati portálon közölték: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 335-re emelkedett. 625-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 1008 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Az oldal adatai szerint jelenleg 10 754-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 79 551.

A portálon hangsúlyozták: a járvány továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában van, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet. Ezért a védekezés most kezdődő második szakaszában is – amikor vidéken a kijárási korlátozás helyébe új szabályok lépnek életbe – fontos az ajánlások és a szabályok betartása, az idősek és a krónikus betegek fokozott védelme.

Hozzátették: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérik az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonukat. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1448 ember) és Pest megyében (394) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (298), Komárom-Esztergom megye (121), Zala megye (115), Csongrád megye (98) és Győr-Moson-Sopron megye (79). A legkevesebb fertőzött Vas megyében (14) van Magyarországon.