40 ezer palesztin vendégmunkás izraeli munkába állásáról született megállapodás

A Palesztin Hatóság és Izrael illetékes tisztségviselői megállapodtak pénteken mintegy 40 ezer palesztin vendégmunkás ismételt munkába állásáról, miután a koronavírus-járvány miatt egy hónapja lezárták előttük a ciszjordániai átkelőhelyeket, és csak tartósan Izraelben maradva folytathatták a munkájukat.

A Rámalláhban bejelentett egyezmény szerint május 3-tól „újraindulhat a kishatárforgalom a főként izraeli építkezéseken dolgozó, munkavállalási engedéllyel rendelkező palesztin munkások számára”.

A Globus című izraeli gazdasági lap értesülése szerint pénteken több civil szervezet közös petícióban az izraeli legfelsőbb bírósághoz fordult azzal a követeléssel, hogy az izraeli munkáltatók gondoskodjanak az utóbbi hetekben Izraelben elszállásolt palesztin munkavállalók egészségbiztosításáról.

A „Dolgozók vonala”, a „Polgárjogi egyesület” és az „Orvosok az emberi jogokért” nevű civil szervezetek az egészségbiztosítás mellett megfelelő szállásokat is követeltek a koronavírus idejére Izraelben rekedt palesztinok számára.

Beadványuk szerint, noha erre kötelezték magukat, sem a munkáltatók szervezetei, sem az állami hivatalok nem gondoskodtak megfelelően az ideiglenesen, de a koronavírus miatt már hetek óta Izraelben élő, korábban naponta ingázó palesztin építőmunkásokról.

A helyzet a petíció szerint nem egységes: voltak építési vállalkozók, akik mindvégig, vagy a kezdeti nehézségek megoldása után elfogadható lakhatási feltételeket biztosítottak a palesztinoknak, hogy az építkezések tovább folyhassanak a koronavírus miatti leállás idején is.

Viszont voltak olyanok is, akik hatalmas raktárakban leterített matracokkal próbálták megoldani elszállásolásukat, s például az egyik iskola tatarozásán dolgozó palesztinoknak az osztályokba vitt matracokon kellett aludniuk, és csak az iskola tisztálkodási lehetőségeit használhatták.

A beadvány szerint az elfogadhatatlan feltételek miatt idővel a palesztinok jelentős része elhagyta munkahelyét, és ezért idővel a többiek munkahelyen tartása érdekében javítottak a feltételeken.

Az izraeli építkezési vállalkozók szövetsége elutasította, és populistának nevezte a civilek petícióját, és ennek igazolására előadták, hogy gondoskodásuknak köszönhetően az Izraelben lévő palesztin munkások közül senki sem fertőződött meg a koronavírussal.