Megújul a berettyóújfalui zsinagóga

Nyár végére befejeződhet a zsinagóga mintegy 500 millió forintba kerülő felújítása, ahol a tervek szerint kiállításokat, koncerteket rendezne majd.

1903-ban Weiszmann Béla tervei szerint épült a berettyóújfalui zsinagóga, amely eredeti funkciója mellett az elmúlt évtizedekben állt üresen, de szolgált vasáruraktárként is, és bizony a hányattatott évek, évtizedek kívül-belül próbára tették az épület szerkezetét – írja a HAON Hajdú-Bihar megyei hírportál.

Több tulajdonosváltást követően a zsinagóga néhány éve újra Berettyóújfalué lett, és egy pályázati lehetőséget kihasználva 2020 nyár végére befejeződhet a mintegy 500 millió forintba kerülő felújítása, így régi pompájában, új funkciókkal szolgálja majd a város kulturális életét.

A tervek szerint a jelenleg rendkívül rossz állapotban levő zsinagóga ad majd otthont a város új kulturális terének, ahol kiállításokat, koncerteket rendeznek. Mellette pedig felépül egy különálló kiszolgáló épület, abban kapnak helyet a szociális helyiségek, és kialakítanak egy kávézót is a HAON beszámolója szerint.

A teljes írás itt olvasható el.