Elárvereznek egy Wallenberg-védlevelet

Bostonban kalapács alá kerül egy Wallenberg aláírását viselő Schutzpass, amit a svéd diplomata 1944 őszén állított ki. 

A Schutzpassokat vagy védleveleket a háború alatt a külföldi kormányok vagy nemzetközi szervezetek állították ki, amelyben tanúsították, hogy a dokumentumban szereplő személy a védelmük alatt áll. A svájci képviselet tízezer a svéd pedig több, mint négyezer ilyet adott ki. Raoul Wallenberg Budapesten szolgáló svéd diplomata 1944-ben több ezer ilyen levelet írt alá – olvasható az Arcanumon. 

Egy ilyen Schutzpass dokumentumot fognak elárverezni Bostonban – írja az Arutz 7. A régiségkereskedés vezetőjének elmondása szerint kevés ilyen védlevél maradt meg, vagy ami mégis az gyakran nagyon rossz állapotban.

A dokumentumot Vértes György nevére állították ki 1944. november. 4-én állították ki és a következő szöveg szerepel rajta: „Igazoljuk, hogy Vértes György úr, aki Vértes Benő úr a Svéd Vöröskereszt alkalmazottjának családtagja a Svéd Királyi Követség mellett működő Svéd Vöröskereszt magyarországi kirendeltségének oltalma alatt áll.”

Az árverezést szervező honlap nem írja, hogy a német és magyar nyelvű dokumentum milyen úton került az Egyesült Államokba. A védlevél várhatóan 5000 dollár felett fog elkelni.

Videó a konkrét dokumentumról, amelynek sarkában jól kivehető Wallenberg aláírása:

Rare DS in German and Hungarian

Raoul Wallenberg November 4, 1944 20.1 x 29.8 cm Paper DESCRIPTION A two-language „legitimation” document certifying George Vertes as a member of the Swedish Red Cross under the protection of the Royal Swedish Embassy. The right side features an affixed portrait of Vertes as well as the signature of a delegate.