Mit tehet az, aki külföldi úton döbben rá, hogy fertőzött?

Az amerikai hatóságok visszavonták egy izraeli férfi munkavízumát, miután koronavírusosan repült az Egyesült Államokba, majd pedig haza Izraelbe – írja a Jerusalem Post. 

Az izraeli férfi az ortodox Beitar Illit település lakója, és az a munkája, hogy ellenőrizze, hogy az ételek előállítása a vallási törvényeknek megfelelően történik-e.

A férfi múlt héten repült az Egyesült Államokba annak ellenére, hogy néhány nappal korábban elvégzett egy Covid-19 tesztet, aminek az utazás napján még nem volt eredménye.

Már New Jersey-ben volt a férfi, mikor üzenetet kapott, hogy pozitív lett a tesztje. Úgy döntött nem marad Amerikában, mivel nincs egészségügyi biztosítása, hanem repülőre szállt és hazarepült anélkül, hogy értesítette volna az amerikai hatóságokat vagy a repülőtársaságot.

A férfi már a gépen ült, mikor a családja értesítette az izraeli hatóságokat az érkezéséről.

Az ötven utast szállító gép pénteken szállt le, és mindenkit, aki a gépen ült, szállodába vittek, ahol 14 napig lesznek elkülönítve.

A fertőzött utast egy külön szállodába vitték a hatóságok és várhatóan vádat fognak emelni ellene.

Az amerikai hatóságok felelőtlen viselkedésre hivatkozva visszavonták az izraeli állampolgárságú férfi munkavízumát, ami lehetővé tette, hogy a járvány ellenére is berepüljön az országba.