Távozik az izraeli egészségügyi miniszter

Izraeli hírforrások szerint a sokat kritizált miniszter az egészségügyet az építés és lakásügyi tárcára cserélné.

Jákov Litzman haredi miniszter izraeli források szerint pénteken benyújtotta lemondását  Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnöknek, miután megvitatta a kérdést a gúri rebbével – számolt be az ÚjKelet. 

Az izraeli kormány még nem erősítette meg a hírt.

Litzmant sok kritika érte a koronavírus félrekezelése miatt. Az első szakaszban az ultraortodox közösségeket kizárta a társadalmi távolságtartásra vonatkozó rendeletekből, és engedélyezte a rituális fürdők használatát és a zsinagógák nyitvatartását. Sőt a szigorítások bevezetése után állítólag ő maga is megszegte a  saját kormánya által kiadott távolságtartási rendelkezéseket, aminek következtében ő is elkapta a koronavírust.

Litzman pozitív tesztje miatt a járvány elleni harcot vezető kormány-tisztviselők jelentős részének karanténba kellett vonulnia, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnöktől kezdve Joszi Cohenig, a Moszad vezetőjéig.

Az egészségügyi miniszter a háredik képviselője a kormányban, és a közösség nyomására 2017 novemberében lemondott a posztjáról, tiltakozásul a vasútvonalon sábátkor végzett új jelzőrendszer üzembe helyezése miatt. A szerep a miniszterelnökre szállt, Litzman pedig „miniszteri státusú helyettes miniszter” lett.

Tavaly decemberben ismét a minisztérium élére került miután Netanjahu az ellene bejelentett korrupciós vádemelések miatt kénytelen volt lemondani miniszteri posztjairól.

Mindeközben Litzman ellen is eljárás folyik miután az izraeli rendőrség tavaly augusztusban vádemelést javasolt Litzman ellen.  A vád szerint  hivatali hatalmát kihasználva többek között jogellenes segítséget nyújtott a 74 rendbeli gyermekek ellen elkövetett szexuális bántalmazással vádolt Malka Leifernek. Ezen felül egy vesztegetési vád is felmerült ellene, amiért segített megakadályozni egy olyan élelmiszer-ipari vállalkozás bezárását, amit a saját minisztériuma nem tartott elég higiénikusnak.

The Jerusalem Post: ne tegyük meg bűnbakká az ultraortodoxokat!

Sok társadalmi és kulturális oka van annak, hogy a haredi lakosság túl lassan és késve reagált, és ennek árát súlyosan megfizetik.