Magyarország segítségével akadályozták meg, hogy az EU elítélhesse Izraelt

Az EU el akarta ítélni Izraelt a júdea-szamáriai területek annektálásának terv miatt, de nyolc tagállam – közöttük Magyarország és Ausztria – megakadályozta azt – írja a Jerusalem Postra hivatkozva a Hetek. Az Egyesült Államok szerint Izrael „saját hatáskörben” dönthet az annektálásról.

Ellentétes vélemények születtek az Európai Unióban az új izraeli kormány tervezett lépéséről, amellyel ki akarják terjeszteni a zsidó állam szuverenitását Júdea és Szamaria területének egy részére.

Az Európai Unió külügyi főbiztosa, Josep Borrell kezdeményezte, hogy a tagállamok együttesen ítéljék el Izraelt a „megszállt területek nemzetközi jogszabályokba ütköző annektálása” miatt. A közös nyilatkozat meghiúsult, mivel nyolc tagállam – köztük Magyarország – ellenezte a lépést.

Emiatt Borrell nyilatkozatban közölte, hogy „az Európai Unió nem ismeri el az izraeli szuverenitást az 1967 után elfoglalt területek felett” és a „nemzetközi jog súlyos megsértésének tekintené”, ha Izrael annektálná ezeknek bármelyik részét.

Az unió külügyi főbiztosa jelezte, hogy Brüsszel „figyelmét nem kerülte el”, hogy az új izraeli kormány bejelentette: június elején napirendre veszi az amerikai béketerv alapján valamennyi zsidó település és a teljes Jordán-völgy Izraelhez történő csatolását – áll a Hetek cikkében.

Éles nyilatkozatot adott ki Franciaország is az ügyben: Párizs „kész megváltoztatni az Izraelhez fűződő kapcsolatait”, amennyiben Izrael megvalósítja a tervezett lépést. A büntető lépéseket – amelyek között Izraellel szembeni gazdasági és politikai szankciók is lehetnek – támogatja Németország, Belgium és Észtország, valamint Nickolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti főmegbízottja is.

Az európai tiltakozással ellentétben Michael Pompeo amerikai külügyminiszter közölte, hogy a Trump-kormányzat álláspontja szerint „Izrael saját hatáskörben dönthet” a területek annektálásáról.

Szintén Izrael mellett foglalt állás nyolc európai uniós tagállam. A Jerusalem Post izraeli diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a tiltakozás kezdeményezője Magyarország és Ausztria volt, amelyek már korábban is több Izraelt elítélni szándékozó brüsszeli nyilatkozatot megvétóztak. A tiltakozó országok egy része azt kifogásolta, hogy Brüsszel már a koalíciós kormány hivatalos megalakulása előtt nyilatkozatot adott ki, anélkül, hogy „esélyt adnának a kapcsolatok javítására Beni Ganz számára, aki másfél év múlva a Benjamin Netanjahuval kötött rotációs megállapodás alapján miniszterelnök lesz”.

Jiszrael Kac izraeli külügyminiszter köszönetet mondott a zsidó állam mellett kiálló EU-tagországoknak: szerinte ők „látják az Izraellel való kapcsolatok értékét, és mi velük folytatjuk majd az Európa és Izrael közötti kapcsolatok építését”.