Náci graffitik Heidelbergben, a holokauszt emléknapra időzítve

Horogkeresztek, antiszemita jelszavak mellett „zsidó Merkel”, és „ciklon-B-t a migránsoknak” feliratok is megjelentek a holokauszt emléknapot követő napon a délnyugat-németországi Heidelberg város két épületén.

Az egyik épületre a „zsidó”, „cion”, „halál” szavakat festették piros festékkel, valamint két horogkeresztet. Egy másik épületre pedig azt, hogy „zsidó Merkel”, a német kancellárra utalva, valamint azt, hogy „ciklon-B-t a migránsoknak”, ezzel annak a gáznak a nevére utaltak, amellyel a nácik zsidók millióit ölték meg gázkamrákban a holokauszt idején. Ide még három horogkeresztet festettek fel – írja a The Jerusalem Post.

„Az elmúlt években tanúi lehettünk a neonácizmus felemelkedésének Németország egyes részein és úgy általában Európában. Amíg sokan azon dolgoznak világszerte, hogy csökkentsék az antiszemitizmust, sajnos vannak kormányok, amelyek nem fordítanak elég figyelmet erre. Az antiszemitizmust itt és most kell megállítani. Arra sürgetem az európai országok nagyköveteit, hogy hívják fel a kormányaik figyelmét: hozzák meg a szükséges lépéseket, hogy ilyen eset, mint ami most Heidelbergben történt, többé nem forduljon elő”

– mondta Jaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet (WZO) helyettes vezetője.

fotó: AFD WATCH HEIDELBERG

A graffitiket egy nappal Jom Hásoá, a Holokauszt Emléknap után fedezték fel. Éppen akkor készülhettek, miközben a világ zsidósága a holokauszt hatmillió áldozatára emlékezett.

Korábban abból volt botrány Németországban, hogy a berlini izraeli nagykövet Zoom-os konferencia-megemlékezését megzavarta egy Izrael-ellenes aktivista, aki valahogy bejutott a csoportos online videókonferenciába.

Antiszemiták trollkodták szét a berlini Soá megemlékezést

Az Izrael berlini nagykövetsége által szervezett online eseményen Hitlerről készült fotókkal és antiszemita szlogenekkel zavarták meg egy túlélő visszaemlékezését.

Hitler-képeket mutogatott és antiszemita kijelentéseket tett. Zvi Herschel holokauszttúlélő abbahagyta a beszédét az incidens miatt. Végül új konferenciahívást indítottak, amelyhez az aktivista már nem fért hozzá.

„Megszégyeníteni a holokauszt emlékét és egy túlélő méltóságát több mint szégyen és gyalázat, jól tükrözi az aktivista kirívóan antiszemita természetét”

– így kommentálta később Jeremy Issacharoff nagykövet a történteket.

fotó: AFD WATCH HEIDELBERG

A francia határhoz közeli Heidelbergben 160 ezren laknak, köztük körülbelül ezer zsidó. A városban az első feljegyzés 1275-ben említi, hogy zsidók laknak a településen. A városi egyetem az első volt, amely zsidókat is fogadott. Az 1900-as évekre az intézmény oktatói és hallgatói között is jelentős részt képviseltek a zsidók.

A város zsinagógáját a Kristályéjszaka pusztították el 1938. november 9-én. A pogromban legalább 91 zsidót megöltek, a város zsidóságának felét pedig 1940-ben deportálták. Később kis számban visszatértek túlélők, akik 1958-ben építettek új zsinagógát a városban.