Akár az előre jelzett időpontban megkezdődhet a Netanjahu elleni per

A koronavírus-járvány miatt korlátozások enyhítésével hamarosan megkezdődhet a bíróságok munkája is, ami elviekben a miniszterelnök perének május 24-re kiírt megkezdését is magával hozhatja.

Netanjahu perének kezdetét korábban két hónappal eltolták, amikor Amir Ohana igazságügy-miniszter szükségállapotot jelentett be a koronavírus-járvány miatt – emlékeztet The Times of Israel.

A korlátozások a bíróságok munkáját is érintették, az azonnali letartóztatásokhoz kapcsoló meghallgatásokon és „vészhelyzetet” jelentő ügyeken kívül a bíróságok nem üléseztek.

Az izraeli ügyvédi kamarához szerdán intézett levelében Jigál Mersel, a kerületi ügyészségek elnöke azt jelezte, hogy május 3-tól már több – köztük bűnügyi – esettel kapcsolatban is működni fognak a bíróságok. Mersel a döntést a kormány azon bejelentésére alapozta, miszerint hamarosan enyhítenek az érvényben lévő korlátozásokon.

Netanjahu ellen három eljárás is folyik, az 1000 számú és 2000 számú ügy hivatallal való visszaélés, a 4000 számot viselő ügy pedig csalást, megvesztegetést és hivatali visszaélést takar. Novemberben Netanjahu lett az első izraeli miniszterelnök, aki ellen hivatali idejében indult eljárás.

Netanjahu tagadja az ellene felhozott vádakat, az ügyeket ellene indított politikai támadásnak nevezi, melyben az ellenzék a médiával, a rendőrséggel és államügyészekkel játszik össze.

A miniszterelnököt érthető módon izgatja, hogy olyan eset is előállhat, amelyben a bíróság kimondja, hogy nem szolgálhat miniszterelnökként. Ez azt jelentené, hogy a nemrég koalíciós partnerévé avanzsált Ganz lépne a helyébe.

A Likud és Kék-Fehér pártok közötti aktuális megállapodás szerint Ganz és Netanjahu abban egyezett meg, hogy amennyiben a koalíció fennállásának első hat hónapjában vonná meg a bíróság Netanjahutól a miniszterelnöki széket, úgy új választásokat kell kiírni. A dokumentum azonban nem tér ki arra a valószínűtlen esetre, ha a bíróság esetleg hat hónap után hozna ilyen döntést.

A koalíciós megállapodást egyébként több okból is kritika érte, például azért, mert az Netanjahunak vétójogot biztosít bírósági kinevezések kérdésében.

Mindeközben az új kormány igazságügy miniszteri székét a Kék-Fehér embere, Avi Nisselkorn fogja betölteni, azt a Likudhoz lojális Ohanát váltva, aki hivatali idejében számos alkalommal támadta a bíróságok és az államügyészség működését.