Orbán: a járvány csúcsa még előttünk van

A koronavírus-járvány kezelésében az a régi bölcsesség a mérvadó, hogy „reméld a legjobbat, és készülj a legrosszabbra” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Még nem lehet lazítani a járvány miatt elrendelt korlátozásokon, egyelőre fenn kell tartani azokat – közölte, úgy fogalmazva: szeretné, ha visszatérne az emberek élete a normális kerékvágásba, de még nem meri azt mondani, hogy lazítsanak. Ha viszont Ausztriában beválik bizonyos tiltások feloldása, a fertőzések száma pedig nem nő, akkor majd Magyarországon is el lehet gondolkodni ezen – tette hozzá.

A kormányfő arról is beszélt, előbb-utóbb nem lehet majd elkerülni, hogy Budapestre – ahol a fertőzések 60 százaléka van, Pest megyével együtt pedig ez a szám 80 százalék – sajátos szabályokat léptessenek életbe.

Orbán Viktor hangsúlyozta: úgy számol, hogy a járvány csúcsa „előttünk van”, az igazán nehéz szakasz most jön, a következő napokban a megbetegedések számának nagyobb ütemű emelkedésére kell számítani. „Belépünk a tömeges fertőzés időszakába”, de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

A kórházi ágyak felszabadításának nagy vihart kavart ügyéről azt mondta, az elmúlt hetekben azért tettek meg mindent, hogy lassítsák a járványt, miközben felkészítik az egészségügyet a tömeges fertőzésekre. Ez sikeres volt Orbán szerint: időt nyertek, eszközöket szereztek be, az egészségügyi rendszert felkészítették.

A gazdasági szereplőknek a miniszterelnök azt üzente, van, amit nem lehet majd megmenteni, a járvány örökre elsodorhat vállalkozásokat, piacokat. Mindenkinek alkalmazkodnia kell, ezért támogatnak átképzéseket is. „Mindenkitől többet várunk annál, mint hogy kibírja.”

Meghalt újabb 14 idős beteg, 1763 fertőzöttről tudunk

847 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 63-an vannak lélegeztetőgépen.