„Crime minister” – távolságtartó tüntetés Netanjahu ellen Tel-Avivban

Százak gyűltek össze csütörtök délután Tel Avivban “fekete zászlós” tüntetésre az izraeli demokrácia védelmében, Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök ellen. A koronavírus miatt hozott szigorú intézkedések bevezetése óta ez volt a legnagyobb tüntetés – írja az Új Kelet online.

A rendeletek értelmében a tüntetéseket engedélyeznie kell a hatóságoknak, amennyiben a résztvevők maszkot viselnek és tartják a 2 méteres távolságot egymástól, magyarán betartják a rendeleteket – emlékeztet a lap.

A tiltakozáson egy hatalmas “crime minister” feliratú molinó mellett „a koronavírust a diktatúra szolgálatára használják” tábla Netanjahut célozta, míg a „ne üljetek össze a vádlottal” a miniszterelnök és Beni Ganz (Kék-Fehér) közötti koalíciós tárgyalásokra utalt.

A szervezők csütörtök este azt állították, hogy a tüntetésen összesen mintegy 2000 fő vett részt.

כאן חדשות on Twitter: „מאות פעילי מחאת הדגלים השחורים מפגינים בכיכר הבימה בתל אביב נגד רה”מ והמו”מ בין כחול לבן לליכוד. זוהי ההתקהלות הגדולה ביותר שמתקיימת, מתחילת ההגבלות בשל התפשטות נגיף קורונה @hadasgrinberg pic.twitter.com/6gUwoaKhF9 / Twitter”

מאות פעילי מחאת הדגלים השחורים מפגינים בכיכר הבימה בתל אביב נגד רה”מ והמו”מ בין כחול לבן לליכוד. זוהי ההתקהלות הגדולה ביותר שמתקיימת, מתחילת ההגבלות בשל התפשטות נגיף קורונה @hadasgrinberg pic.twitter.com/6gUwoaKhF9

Mint arról mi is írtunk, az izraeli államfő csütörtökön, a határidő lejárta után a Knesszet képviselőinek kezébe tette Izrael sorsát: ez azt jelenti, hogy bárki, aki 21 nap alatt 61 parlamenti képviselő támogatását megszerzi, kormányt alakíthat.

A Likud és a Kék-Feher intenzív tárgyalásokat folytatott egy nemzeti egységkormány létrehozása érdekében, de nem sikerült megállapodásra jutniuk szerda éjfél előtt, amikor Beni Ganz kormányalakítási mandátuma lejárt.

Az Új Kelet online szerint a Likud és a Kék-Fehér jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytat egy nemzeti egységkormány létrehozása érdekében.

Azonban a Knesszet elnöki posztját is betöltő Ganz jelezte, ha hétfőig nem születik megállapodás, napirendre tűzi azokat a törvényjavaslatokat, amelyek véget vetnek a három vádemeléssel sújtott Netanjahu politikai karrierjének.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Nem sikerült a kormányalakítás Ganznak, most a Knesszet próbálkozhat

Reuven Rivlin államfő a tegnap éjféli határidő lejárta után a parlamenti-képviselők kezébe tette Izrael sorsát, bárki, aki 21 nap alatt 61 képviselő támogatását megszerzi, kormányt alakíthat.