Von der Leyen: Európának össze kell hangolnia az újrakezdést

Csakis az lehet kellően sikeres és pozitív hatással az Európai Unióban (EU) a társadalmi és gazdasági helyreállásra, ha a tagállamok uniós szinten összehangolják a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott rendkívüli intézkedéseik feloldását – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, a járvány leküzdését célzó, hosszabb távú uniós stratégia bemutatásakor.

A bizottsági elnök Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen tartott online sajtótájékoztatóján aláhúzta, hogy az EU útmutatásai figyelembe veszik az egészségügyi vészhelyzet alakulását és a járvány nyomán bevezetett intézkedéseknek az egységes piacra gyakorolt hatását. Hozzátette, hogy az uniós stratégiai javaslatok tekintettel vannak a lakosság igényeire is az újbóli fellendülés időszakának megteremtése érdekében.

A gazdaságot fel kell gyorsítani, és visszatéríteni a fenntartható növekedés útjára, beleértve a zöld és a digitális átmenetet is. Le kell vonni a válság tanulságait az unió felkészültségének és ellenálló képességének javítása érdekében – szögezte le Ursula von der Leyen.

Az EU május 4-én adományozó konferenciát tart az új koronavírus elleni oltásra fókuszáló kutatások támogatására – tette hozzá.

Az unió rendkívüli intézkedései működnek, lelassították a vírus terjedését, és több ezer ember életét megmentették – szögezte le a bizottsági elnök, megjegyezve, hogy bár a korábban megszokott élethez visszavezető út nagyon hosszú lesz, a rendkívüli intézkedések hatálya nem lehet határozatlan ideig tartó.

Tájékoztatása szerint a most bemutatott, nem kötelező érvényű ütemterv arra szolgál, hogy előkészítse az utat egy átfogó helyreállítási terv megvalósításához és a gazdaságélénkítő beruházásokhoz.

Elmondta: az időzítés alapvető fontosságú. Közösen kell meghatározni, hogy eljött-e az idő a kijárási korlátozások enyhítésének megkezdésére. Az intézkedések fokozatos megszüntetéséhez a nemzeti egészségügyi rendszerek kapacitásának és ellenálló képességének növelése is szükséges, mert csak így lesz kezelhető a korlátozó intézkedések felszámolása után várhatóan emelkedő fertőzésszám.

A terv szerint az emberek gyülekezését fokozatosan szabad csak engedélyezni, figyelemmel az adott tevékenység különböző kategóriáinak sajátosságaira. Ilyen lehet az iskolai és egyetemi oktatás megindítása, a kereskedelmi célú vállalkozások, valamint az éttermek, kávéházak és bárok megnyitása, majd pedig a tömegrendezvények szervezésének és látogatásának engedélyezése.

A tagállamoknak folytatniuk kell a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseiket, figyelemfelhívó kampányokkal ösztönözve a lakosságot a higiéniai előírások és a megfelelő távolságtartás betartására.

Harari szerint akár maga alá is temetheti az EU-t a pandémia

„Ha a tagállamok nem segítenek egymásnak, csak acsarkodnak és saját magukkal törődnek, az lerombolhatja az uniót.”