Tojáskrízis tört ki Izraelben

Erős importra kényszerül a zsidó állam, hogy segítse a koronavírus miatti tojásválságot.

Noha már korábban is jelentek meg hírek arról, hogy hiány merülhet fel vajból vagy a tojásból Izraelben – ezen termékek már évek óta külföldi importoknak köszönhetően tudnak csak maradéktalanul eljutni a lakossághoz –, a mostani pészách ünnepét beárnyékoló koronavírus erre csak rátett egy lapáttal.

A mozgás korlátozása miatt az emberek most még inkább előre akartak bevásárolni, nagy tételekben. Mindez a napokban ahhoz vezetett, hogy kiürültek az izraeli üzletek tojásos pultjai. A Ynetnews híre szerint addig fajult a helyzet, hogy

a héten legalább négy ország küldi el hajókon és repülőkön több milliós tojásszállítmányát a zsidó államnak. 

A külügyminisztérium ezzel kapcsolatban már igyekezett a múlt héten is megnyugtatni a lakosságot. Akkor Ukrajnán keresztül számítottak újabb ellátmányra, mára azonban Portugália, Spanyolország és Olaszország is felsorakozott az izraeliek érdekében.

A koronavírussal különösen komolyan fertőzött államok (Olaszország és Spanyolország) néhány tojástermelője ezzel legalább némi kereskedelmet folytathat, arról nem is beszélve, hogy az izraeli kormány mindehhez még a szintén komoly válságba került nemzeti légitársaságát, az EL Alt is bevonja.

A cikk arról is beszámol, hogy az izraeli közértekben többféle módszerrel is próbálkoztak annak érdekében, hogy mindenkinek jusson tojás az ünnepek alatt. Azonban minden erőfeszítés ellenére a tojás mellett még maceszből is akadtak hiányosságok, és a jelek szerint az sem hozott tartós eredményt, hogy helyi tojástermelők is igyekeztek maximalizálni kapacitásaikat.