Sztár-széderrel a vírus elleni küzdelmért

Az amerikai zsidó hírességek énekeltek, humorizáltak az egyórás adománygyűjtő műsorban és még az áfikománt is sikerült megtalálniuk a végén.

Több ezren nézték meg szombat este azt a számos zsidó (és néhány nem zsidó) híresség által prezentált pészahi revüt, amelyen a szereplők és a produkció ötletgazdái pénzt gyűjtöttek a koronavírus világjárvány leküzdése érdekében – írja a The Times of Israel.

A szédert a népszerű színész, Jason Alexander vezette, aki a nézőkkel és a résztvevőkkel az ünnep alapvetéseit is megismertette. Igaz, az esemény vallási hátterével a készítők meglehetősen „szabadon” bántak. „Van egy csipetnyi vallás, de a dolgoknak ezt a részét könnyedén kezeljük” – énekelte (igen, énekelte) az elején.

Saturday Night Passover Seder feat. Dan Levy, Finn Wolfhard, Billy Porter, Idina Menzel & More

Welcome to our Seder table. Sit back (seriously, recline!) and join your favorite stars to celebrate Passover through music and comedy as we raise funds for …

A műsorban a világhírű énekesnő, Bette Middler bújt Élijáhu (Illés) próféta szerepébe, és Sarah Silvermannek sikerült megtalálnia az áfikománt (a pészáchi bárányáldozat emlékére az este végén elfogyasztott maceszdarabot).

A Buzzfeed Tasty névre hallgató YouTube-csatornája, amely a különleges széder házigazdája volt, több mint 300 ezer dollárt gyűjtött össze a Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) számára, amelynek munkatársai már hetek óta végzik a dolgukat a koronavírus elleni küzdelem frontvonalában.

„A korlátozások és bizonytalanság idején a zsidók és a nem zsidó szedett-vedett csapata úgy érezte, hogy minden eddiginél fontosabb a kreatív energiák megfelelő csatornázása és a közösségi összetartás” – nyilatkozta Alex Edelman, a műsorban elhangzó szövegek első számú felelőse. „Izgalommal tölt el bennünket, hogy úgy értelmezhettük újra a felszabadulás és megújulás időtlen történetét, hogy közben pénzt is gyűjtöttünk azoknak, akik kitartóan harcolnak a frontvonalban – egy valódi járvány ellen”.

Rendhagyó pészahi áldás a Siratófalnál – Videó!

Tízezrek helyett összesen tízen, köztük David Friedman amerikai nagykövet, gyűltek össze a hagyományos ünnepi kohanita áldásra, hogy Izrael békéjéért és boldogulásért könyörögjenek a Mindenhatóhoz.