Videóüzenetet küldött az askenáz főrabbi a karantén-széderező zsidóságnak

David Lau egységre szólította fel a világ zsidóságát, azt kértre, imádkozzunk a betegekért, a gyászoló családokért és azért, hogy jövőre újra együtt ünnepelhessünk.

Nehéz időkön megyünk keresztül, a mostani Pészah is különböző lesz. Ezen az ünnepen nem üljük körül együtt az asztalt, mert most megtartjuk a távolságot, az elkülönülést és védjük a nagyszüleinket. Ebben az évben nem ülünk le velük együtt Széder-estén – mondta videóüzenetében Izrael askenáz főrabbija.

„Eljött az idő, hogy emlékezzünk, egyek vagyunk. Itt az idő, hogy együtt imádkozzunk a betegek egészségéért, a fertőzésből való teljes felépülésükért, Isten segítségével. Osztozunk a vírus miatt tagjaikat vesztett közösségek, családok gyászában, és imádkozunk azért, hogy az egészségesek megőrizzék egészségüket, hogy a következő években már együtt ülhessük az asztal körül Széder-estén”

– fogalmazott a főrabbi.

„A mi nemzetünk egységes nép, a zsidó nép. Számukra a Széder-este a születésük estéje is. A születésük estéje, amikor az egész nemzet egységesen elhagyta Egyiptomot. Mi mind az ők utódai vagyunk”

– tette hozzá.

Különböző nyelveken és helyeken, sőt, akár különböző időpontokban fogjuk olvasni a Hágádát, de emlékezni fogunk, még ha egyedül is ülünk otthon, különböző házakban és országokban, hogy van családunk, a zsidó fivéreink és nővéreink, és mind azért imádkozunk és várjuk azt a napot, hogy mosolyogva kinyithassuk az ajtónkat és a szívünket bárkinek, akinek szüksége van rá – mondta David Lau.

Idén is egységesek vagyunk ilyen körülmények között, majd mindezt túlélve jövőre Izrael földjén, vidáman, egészségesen és jószívvel fogunk ünnepelni. Kellemes ünnepet kívánok! – zárta pészahi üzenetét a főrabbi.

Van már ima a koronavírus ellen

Izrael szefárd főrabbija asszonyok és lányok számára szerkesztette a szöveget, mely magyarul is elmondható.