Letölthető Hágádá!

Az Emih pészahi honlapjáról letölthető a széder este elengedhetetlen kelléke, magyar fordítással, fonetikus átírással, részletes útmutatóval és illusztrációkkal.

Pészách első estéjét (és a diaszpórában másodikat is) különleges vacsorával ünnepeljük. Ilyenkor hosszasan beszélünk az egyiptomi kivonulás történetéről és felelevenítjük az akkor történt csodákat. Ebben az elbeszélésben a pészáchi Haggada van segítségünkre. Az este során számos jelképes ételt fogyasztunk, így macesz mellett eszünk keserűfűvet (római saláta és/vagy torma), chároszetet (alma, körte, dió és vörösbor elegyéből készült finomság) és például főtt tojást (a Szentély elpusztulása okán érzett gyászunk jeléül) is.

Az este során négy pohár bort fogyasztunk emlékeztetve arra, hogy a Tóra négy kifejezést használ a zsidó nép Egyiptomból való megmentésére. Mivel Pészách a rabszolgaságból való megszabadulás ünnepe, széder estén evés közben kissé baloldalra dőlünk, hiszen ezen az estén királyokhoz, nem pedig szolgákhoz vagyunk hasonlatosak.

A Hágádá PDF formátumban a peszah.hu honlapról tölthető le:

http://www.peszah.hu/