Úgy tűnik, Izraelben megtalálták a koronavírus-teszthez hiányzó anyagot

Vezető egészségügyi tisztviselők szerint a Petah Tikván található Rabin Orvosi Központ tudósai tucatnyi anyagot teszteltek annak érdekében, hogy megtalálják a legfontosabb reagensek helyettesítését, és úgy néz ki, hogy az elmúlt 24 órában sikerült áttörést elérniük.

Úgy tűnik, hogy az izraeli tudósok sikerrel jártak egy olyan helyettesítő anyag kifejlesztésében, amelyet a minták koronavírus-tesztekben történő elemzéséhez használnak – állította vasárnap az Egészségügyi Minisztérium egy forrása a Ynetnews szerint.

Korábban kiderült, hogy a COVID-19 minták elemzéséhez szükséges egyik kulcs reagens (azaz olyan anyag vagy vegyület, melyet egy rendszerhez kémiai reakció létrehozása céljából vagy azért adnak, hogy megállapítsák, történik-e reakció) hiánya csökkenti a vizsgálatok számát, ráadásul további csökkenés várható.

A Beilinson kórházi laboratórium, amely a Rabin Orvosi Központ része, több tucat különféle anyagon végzett teszteket, hogy megtalálja a hiányzó reagens pótlására alkalmas anyagot – amire égető szükség van az egész világon.

A forrás szerint úgy néz ki, a tudósoknak sikerült áttörést elérniük az elmúlt 24 órában, de a vizsgálatok továbbra is folynak.

Az Egészségügyi Minisztérium rögtön megkezdte felkutatni a pótlóanyag kifejlesztésének lehetőségeit, mihelyt nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenleg használt anyag beszerzése meghiúsulhat a világszerte tapasztalható hiány miatt, ami egyúttal a vírus tesztelését is lehetetlenné teszi.

A minisztérium megkezdte az eredetileg más célokra szánt vegyi anyagok behozatalát külföldről, abban a reményben, hogy a hiányzó anyagot izraeli orvosi laboratóriumokban képesek lesznek kifejleszteni.

A COVID-19 tesztek száma az elmúlt napokban jelentősen csökkent a szükséges reagens hiánya miatt, és továbbra is csökkenni fog mindaddig, amíg a helyettesítő anyagot meg nem találják.

Izraeli kutatók június elsején kezdik meg a vakcina embereken való tesztelését

A Migal Intézet mellett a IIBR kutatói is jelentős előrelépéseket tettek a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.