Iszlamista terrortámadás történt szombaton egy francia kisvárosban

Egy szudáni menekült két embert megölt és ötöt megsebesített Romans-sur-Isère városában, az üggyel kapcsolatban vizsgálják, terrortámadás történt-e. 

Szombaton egy Allah-Akbárt kiabáló férfi 7 embert késelt meg a dél-kelet franciaországi kisvárosban. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben, a francia belügyminiszter pedig terrortámadásnak nevezte az esetet — számolt be a BBC.

Romans-sur-Isere, 2020. április 4. MTI/EPA/Alex Martin

A gyanúsított egy harmincas éveiben levő szudáni menekült, aki a kisvárosban élt.

Az ügyészség arról számolt be, hogy a támadó a letartóztatáskor a „járdán térdelt és arabul imádkozott.” A francia rendőrség vezetője szerint a terrorista azt kérte a rendőröktől, hogy öljék meg.

A szemtanúk szerint a szudáni férfi egy dohányboltba kezdte a késeléses támadást, majd egy henteshez rohant be, ahonnan ellopott egy újabb fegyvert, amivel aztán rárontott egy pékség előtt várakozókra.

„Elvett egy kést majd átugrott a pulton és leszúrt egy vásárlót és elfutott. A feleségem megpróbált segíteni az áldozatnak, de nem lehetett megmenteni” — számolt be Ludovic Breyton a megtámadott hentesbolt tulajdonosa.

A rendőrség vallási motivációra utaló szövegeket talált a gyanúsított otthonában. Az ügyészség arról is beszámolt, hogy a támadással kapcsolatban letartóztatták a gyanúsított szobatársát is.

A támadásban két ember meghalt, és további két ember kritikus állapotban fekszik a kórházban.

Christophe Castaner francia belügyminiszter azonnal a támadás helyszínére látogatott. Emmanuel Macron pedig a Twitteren fejezte ki részvétét az áldozatok családtagjainak.

Jelenleg egész Franciaországban szigorú kijárási korlátozások vannak életben, csak akkor lehet utcára menni, ha valaki munkába megy, boltba vagy testmozgást végez.