Felújíthatják a romos kővágóörsi zsinagógát

A Balaton-felvidék legnagyobb, évtizedek óta elhagyatottan álló zsinagógája megmenekülhet az összedőléstől.

2019 októberében a Káli medence Zsinagógája Alapítvány megvásárolta az épületet attól a kanadai magyar tulajdonostól, aki 2013 óta birtokolta az épületet, de nem kezdett hozzá a felújításához – írja a Jewish Heritage portál cikkére hivatkozva a Szombat.

Helybéli lakosok és alapítványok számos alkalommal próbálkoztak már kimozdítani a holtpontról az épület ügyét – talán most végre sikerül. Az alapítvány 80 ezer eurót gyűjtött, amelyből sikerült megvásárolni az épületet. A vásárlást valamivel több, mint egy év alatt sikerült tető alá hozni. A különböző hatósági engedélyek beszerzése miatt az adásvétel csak ez év februárban vált jogerőssé.

A Jewish Heritage portálnak Kelemen Csaba, Budapesten élő mérnök és vállalkozó nyilatkozott, aki a magyarországi Maccabi sportklubnak is tagja. Az alapítvány többi tagja is Budapesten élő zsidó, s úgy kötődnek Kővágóörshöz, hogy házuk van a Balaton-felvidéken.

Kelemen szerint a zsinagóga felújítása 400 ezer euróba kerülhet, ami jelenlegi árfolyamon 146 millió forint. Azonban a felújítás még kezdeti stádiumában tart, jelenleg mérnökök készítenek egy előzetes tanulmányt. Művészettörténészeket és történészeket is bevontak már a munkákba – teszi hozzá a Szombat.

A teljes cikk itt olvasható el.